duminică, 29 octombrie 2017

Schitul Closca- toamna/ 29 octombrie 2017

 28/29 octombrie 2017.Noaptea de sambata spre duminica cand se trece pe ora de iarna.Nu am dormit decat in reprize  scurte... o noapte lunga si obositoare , dupa o zi in care iar m-am trezit din somn cu pulsul asezat incapatanat la 120 de batai pe minut!
"Ia aminte! Acordați-le mai multă atenție celor care vă sunt alături, fiindcă ei nu vor fi acolo pentru totdeauna"- scrie  George Carlin dupa moartea sotiei  si ma gandesc tot mai des la acest lucru...Sigur nu numai pentru ca sunt tot mai fragila ca sanatate  si plina de betesuguri, ci si pentru ca luna octombrie e plina de despartiri... Ina. draga mea mama... aniversarea lui Grig. Si parca, ca niciodata, simt moartea aproape, foarte aproape...ii simt respiratia rece in  insasi inima mea...Si nu pot spune, inca nu pot spune cuvintele cu care vreau sa plec" Acum libereaza pe robul Tau,Stapane dupa cuvantul Tau, in pace!"
 Dimineata am plecat devreme la Closca... cu doi tineri  si cu o frumusete de femeie alaturi, blanda, senina si credincioasa.Drum frumos, in pace, asa cum trebuie sa fie toate drumurile. 
Era foarte frig cand am ajuns , vantul aspru al Dobrogei rascolea crizantemele ...




  



Una din acele zile in care parca toate s-au umplut de bucurie ...

 si biserica, incalzita de sfintii prezenti in icoane si in fresca, parea ca ma asteapta....Si am mers si am zis:
-Maica Domnului , sa nu ma uiti!
Si Maica Domnului- aproape copila , tinandu-L in brate pe Fiul Sau, a parut ca zambeste...














Ev. Luca 8, 41-56

În vremea aceea a venit la Iisus un om cu numele Iair, care era mai-marele sinagogii; şi acesta căzând la picioarele lui Iisus, îl ruga să intre în casa lui, fiindcă avea numai o fiică, ca de doisprezece ani, şi aceasta era pe moarte. Iar când se ducea Iisus şi-L împresurau mulţimile, o femeie, care avea de doisprezece ani curgere de sânge şi cheltuise cu doctorii toată avuţia ei şi de către nici unul nu putuse fi vindecată, apropiindu-se ea pe la spate, s-a atins de poala hainei lui Iisus şi îndată s-a oprit curgerea sângelui ei. Atunci Iisus a grăit: cine este cel care s-a atins de Mine? Dar, cum toţi tăgăduiau, Petru şi ceilalţi care erau cu El au zis: Învăţătorule, mulţimile Te îmbulzesc şi Te strâmtorează şi Tu mai întrebi: cine este cel care s-a atins de Mine? Dar Iisus a grăit iar: s-a atins de Mine cineva, căci Eu am simţit puterea care a ieşit din Mine. Atunci femeia, văzând că n-a rămas ascunsă, a venit tremurând şi, căzând la picioarele Lui, I-a spus, de faţă cu tot poporul, pentru care pricină s-a atins de El şi cum că s-a tămăduit numaidecât. Iar Iisus i-a zis: îndrăzneşte, fiică, credinţa ta te-a mântuit, mergi în pace. Pe când încă vorbea El, a venit cineva din casa mai-marelui sinagogii şi a zis acestuia: a murit copila ta; nu mai osteni pe Învăţătorul. Dar Iisus, auzind, a zis către Iair: nu te teme; crede numai şi se va mântui. Şi, intrând în casă, n-a lăsat pe nimeni să intre cu El, decât numai pe Petru, pe Iacob, pe Ioan, pe tatăl copilei şi pe mama ei. Ci plângeau toţi şi se tânguiau pentru copilă; El însă le-a zis: nu plângeţi, căci n-a murit, ci doarme. Dar ei L-au luat în râs, ştiind bine că a murit. Atunci El, scoţând pe toţi afară şi apucând copila de mână, a strigat, zicând: copilă, deşteaptă-te! Şi duhul ei s-a întors şi a înviat îndată; şi a poruncit Iisus să-i se dea ei să mănânce. Şi au rămas uimiţi părinţii ei; iar Iisus le-a poruncit să nu spună nimănui ce s-a întâmplat.













Cum poti povesti o liturghie? De atatea ori am scris, incat nu stiu ce as putea adauga.

"Rânduiala Sfintei Liturghii este o şcoală de învăţătură creştină,in liturghie gasim intreaga invatatura crestina,găsim Sfânta Scriptură, în citirile din Apostol şi din Sfânta Evanghelie, în multele versete şi cuvinte din Biblie presărate în rugăciunile şi cântarile din Liturghie, precum si în predica, rostită de preot{...}
Dar, mai presus de orice, găsim în rânduiala Sfintei Liturghii însăşi istoria sfântă a mântuirii noastre, arătată prin semnele văzute care alcătuiesc sfânta slujbă. Am văzut cum toate cele ce se săvârşesc, se cântă şi se rostesc în timpul Sfintei Liturghii ne duc cu gândul la Hristos Domnul, pentru că în ele Îl vedem arătat pe El şi întreaga Lui lucrare mântuitoare. Luând deci parte la Sfânta Liturghie, petrecem împreună cu Iisus, ascultăm glasul Lui, suntem aproape de Dânsul; iar dacă ne împărtăşim, ne unim cu El: El petrece întru noi şi noi întru El (Ioan 6, 56)."Text din: Învățătură de credință creștină ortodoxă (Catehism ortodox), București 1952, reed. Iași, 1996
Important e insa sa nu uitam de ce ne ducem la liturghie, care e scopul venirii noastre ,astfel incat totul sa nu fie formal si plecand spre casele noastre sa o facem mai luminati, mai aproape de Dumnezeu ,asemenea vamesului , mai indreptati.Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu