marți, 14 iunie 2016

Toaca

Cred ca a plouat mult. De cateva zile ploua, dar nu am putere sa ma concentrez prea mult  pe ceea ce se intampla exterior mie.
 A plouat la Closca acum cateva zile, mereu acopeream icoanele si cartile de pe masa, apoi duminica seara, cand deja eram acasa, prin geamurile mele se auzea un fosnet afara si o rapaiala de ploaie... iar la serviciu, ieri, lumea discuta despre cat de mult a plouat, cum curgea apa de pe acoperis prin burlane pana-n pamant, iar eu ma intrebam oare cand a plouat atat de mult.
 Si azi noapte am auzit la fel...
Azi in fata manastirii era apa si am vazut, pentru ca am vrut sa fac o fotografie asa... sa nu uit cat de nefiresti si minunati sunt castanii de la poarta. 
Unul in partea mea dreapta a fost inflorit acum vreo luna  si are deja castane mari 

 Altul in partea mea stanga are flori minunate...
Pana si copacii, arbori aceiasi specie,desi cresc unul langa altul, sunt diferiti. Unii deja au roade , altii au abia flori. Unele din flori vor face rod, altele deja sunt scuturate pe jos, efemere ca mine...
 Am fost la sfanta liturghie. Si am reusit sa stau pana  la sfarsit desi nu mai inchipui pe heruvimi si nici nu pot sa mai canta Osana, Osana...
 Dar e noua mea cruce, pe care nu stiu cand, nu stiu cum, o voi putea ridica. Pana atunci doar mila Domnului                 ...

 Ati auzit cat de diferit se bate toaca in manastiri?
 Duminica, parintele Iacov batea toaca delicat ca sufletul lui ... cu tandrete  lega pamantul de cer , un cantec de iubire inalta peste pustiul care infloreste deja ...

Astazi, la manastire, parintele Dimitrie batea toaca un pic mai vesel si gandul meu s-a dus la Inviere...
 Cantecul  toacei...amintirea de duminica si toaca de  astazi mi-au aplecat ochii spre florile pline de apa ... sunt lacrimi... e ploaia ... sunt eu...Nu , nu sunt eu... e doar Domnul care inca nu priveste spre mine!




Si de aceia...incet , incet ...pornesc si eu  toaca sufletului meu si spun...
1.Dumnezeule, Dumnezeul meu, pe Tine Te caut dis-de-dimineata.
2. Insetat-a de Tine sufletul meu, suspinat-a dupa Tine trupul meu,
3. In pamant pustiu si neumblat si fara de apa. Asa in locul Cel Sfant m-am aratat Tie, ca sa vad puterea Ta si slava Ta.
4. Ca mai buna este mila Ta decat viata; buzele mele Te vor lauda.
5. Asa Te voi binecuvanta in viata mea, si in numele Tau voi ridica mainile mele.
6. Ca de seu si de grasime sa se sature sufletul meu, si cu buze de bucurie Te va lauda gura mea.
7. De mi-am adus aminte de Tine in asternutul meu, in dimineti am cugetat la Tine, ca ai fost ajutorul meu...
8. Si intru acoperamantul aripilor Tale ma voi bucura.(psalmul 62)

4 comentarii:

  1. "Cand nu stiam nimic, muntele era munte. Cand am inceput sa aflu, muntele nu mai era munte. Cand am terminat ce era de aflat, muntele era munte din nou"
    "Lumea este asa cum este, nu ai cum s-o schimbi, doar s-o cunosti" (Gandiri orientale vechi)

    " Am fost la sfanta liturghie. Si am reusit sa stau pana la sfarsit desi nu mai inchipui pe heruvimi si nici nu pot sa mai canta Osana, Osana... "

    Nimeni nu poate lauda "sincer" ceea ce nu cunoaste... Si nici lauda nu e scopul cunoasterii. Pentru ca acestea nu pot fi nici substituite nici mimate. Renuntarea la compromis, e primul pas al schimbarii adevarate si ireversibile. Nu e "o cruce" ci opusul: iesirea afara din casa, in bataia ploii, a vantului, cu toate stelele si universul deasupra unde inainte era un ..."tavan"!

    Ceea ce e de cautat, nu e "intr-o incapere", acolo e doar in cel mai bun caz, "renuntarea"... Ca sa "renunti", trebuie mai intai sa "ai la ce". Doar "cartea citita" e lasata deoparte, apreciat autorul si maiestria stilistica a acestuia. Si necititorul lasa cartile deoparte, poate lauda "din auzite" si imitand pe altii nume de autori... dar crezand ca pacaleste pe altii se minte doar pe sine.

    Scaietii, ce fiinte minunate, oare ce or fi gandind ei despre noi? :-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Scaietii, ce fiinte minunate, oare ce or fi gandind ei despre noi?"Nu stiu... s-ar putea pe mine sa ma indrageasca pentru ca fusta mea neagra e plina de ei, de sambata cand am fost dupa oi si dupa capre la Closca in pasunea de peste drum. Sau poate doar incearcau sa corecteze si ei aroganta mea vestimentara... fusta de firma, pantofii de la Otter total nepotrivite cu campul...
      Sigur a doua varianta este adevarata... Atata frumusete cat am vazut in scaiul magaresc , eu nu am vazut nici in orhidee. Acesta e "nivelul" meu estetic!Ma bucur ca ai revenit!

      Ștergere
    2. Sky - inseamna "cer" in engleza, care au preluat cuvantul din "limba daca"... Forma de stea si culoarea albastra a "scaiului vanat", inconfundabile... Dar nu "estetic" era de privit, ci...uite: noi aici, eu si voi, ciulinii, impartim acelasi petec de pamant, ne lumineaza acelasi Soare, simtim aceeasi adiere de vant, ne uda aceeasi ploaie, "eu" simt si gandesc despre astea, voi... "ce mai faceti"? M-as aseza langa ei, si as intreba, apoi, asa asculta lung in tacere, raspunsutile lor...Nu dupa 5 dar dupa 10-15 minute cu siguranta imi vor deveni prieteni de taifas.., Si sunt atatea de povestit! :-)
      https://www.youtube.com/watch?v=uFguHRdUlk8

      PS Cat de bine va e cunoscuta engleza de la: 0-100% ?

      Ștergere