marți, 24 noiembrie 2015

Taramuri care inseamna Acasa -21/22 noiembrie 2015

Incerc sa aflu ce inseamna Acasa. Ma rog lui Dumnezeu sa-mi arate ce inseamna Acasa...
"Căci călători suntem noi înaintea Ta şi pribegi, ca toţi părinţii noştri; ca umbra sunt zilele noastre pe pământ şi nimic nu este statornic."(Cartea întâia Paralipomena -întâia a Cronicilor)
Si strabat lumea cautand acel loc care inseamna Acasa.Dar oare ce inseamna acasa?
Vineri noaptea am plecat spre Banceni impreuna cu alti sapte prieteni, sase femei si un barbat.Am calatorit toata noaptea,Nicolae facand un mare efort sa ne duca dar dimineara eram deja in vama Siret iar pe la ora 10 eram la Manastirea Sfanta Xenia...


 si apoi la poarta manastirii Banceni


 Sfantul Kuksa...

 si biserica mare...


 Maica Domnului de la Boian


 Sfantul Serghie de Radonej

 si sentimentul ca te asezi in locul tau, pentru apropiere de Dumnezeu si rugaciune:


1. Doamne, auzi rugăciunea mea, ascultă cererea mea, întru credincioşia Ta, auzi-mă, întru dreptatea Ta.
2. Să nu intri la judecată cu robul Tău, că nimeni din cei vii nu-i drept înaintea Ta.
3. Vrăjmaşul prigoneşte sufletul meu şi viaţa mea o calcă în picioare; făcutu-m-a să locuiesc în întuneric ca morţii cei din veacuri.
4. Mâhnit e duhul în mine şi inima mea încremenită înlăuntrul meu.
5. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mâinilor Tale m-am gândit.
6. Întins-am către Tine mâinile mele, sufletul meu ca un pământ însetoşat.
7. Degrab auzi-mă, Doamne, că a slăbit duhul meu. Nu-ţi întoarce faţa Ta de la mine, ca să nu mă asemăn celor ce se coboară în mormânt.
8. Fă să aud dimineaţa mila Ta, că la Tine îmi este nădejdea. Arată-mi calea pe care voi merge, că la Tine am ridicat sufletul meu.
9. Scapă-mă de vrăjmaşii mei, că la Tine alerg, Doamne.
10. Învaţă-mă să fac voia Ta, că Tu eşti Dumnezeul meu. Duhul Tău cel bun să mă povăţuiască la pământul dreptăţii.
11. Pentru numele Tău, Doamne, dăruieşte-mi viaţă. Întru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu.
12. Fă bunătate de stârpeşte pe vrăjmaşii mei şi pierde pe toţi cei ce necăjesc sufletul meu, că eu sunt robul Tău.



 strana dupa modelul de la Muntele Athos
 si Maica Domnuli care se roaga pentru noi...
 Aghiasmatarul si Violeta care deja le stie pe toate:
-Hai cu mine Doinita , te duc eu la aghiasmatar...



 si masa de pranz la trapeza
 apoi ne-am cazat gratis la arhondaric. In aceste conditii:



 Dupa doua ore de odihna am plecat din camera spre Sfanta Xenia ... sa ne inchinam la sfintele icoane






 Era deja inceputa vecernia , dar pentru ca Violeta ne-a spus ca in biserica mare de la Banceni o sa fie vecernie mare si ca va fi si cor, dupa ce ne-am inchinat si ne-am bucurat de frumusetea locului ne-am intors la Banceni



 Vecernie mare cu litie... oficiata de parintii de la manastire si  parintele Sava







 Acesta a fost seara in care eu l-am cunoscut pe parintele Calinic.21/22 noiembrie 2015.Vecenia dinainte de duminica in care pe calendarul neindreptat , ei il praznuiau pe sfantul Nectarie...

Purtasem in maini o noapte intreaga si jumatate de zi o carte care mi-a schimbat viziunea asupra vietii."Sa nu preferi nimic iubirii lui Hristos"scrisa de parintele Ioachim Parr... As vrea sa o cititi cu totii. Daca as avea cartea, dar am restituit-o abia la intoarcere, azi dimineata,surorii M,v-as transcrie cat mai mult din ea! Dar nu o am si atunci ca scriu doar ce am gasit pe site-ul editurii Sophia:


"Dumnezeu a creat inima omului cu un singur scop: ca să-L iubească pe El. Fără dragoste nu există viaţă, la fel şi fără dragoste pentru Dumnezeu nu există viaţă. De aceea, trebuie să ne confruntăm mereu cu realitatea, care ne pune în faţă întrebarea: Dar pe cine iubim, de fapt? Majoritatea dintre noi vor spune că se iubesc pe ei înşişi. Însă, dacă monahul va spune că se iubeşte pe sine însuşi, înseamnă că nu Îl iubeşte pe Hristos. Iar dacă nu Îl iubeşte pe Hristos, atunci nu mai e monah şi nu contează ce fel de făgăduinţe a făcut şi ce fel de haine poartă, nu are importanţă dacă este stareţ sau novice. Dacă nu ne străduim să-L iubim pe Hristos mai presus de orice, atunci lucrul acesta nu se va împlini. Hristos trebuie să ocupe primul loc în inimile noastre. Devenind călugări, ne lipsim de dreptul de a iubi pe altcineva în afară de Hristos, la fel ca atunci când, căsătorindu-ne, ne lipsim de bunăvoie de dreptul de a iubi pe altcineva în afară de soţ sau soţie, deoarece le oferim acestora viaţa noastră. Iubirea noastră le aparţine lor, iar dacă vom începe să ne iubim pe noi înşine sau pe alţii, devenim infideli. 
Toate nenorocirile monahilor provin din faptul că ei uită această realitate duhovnicească. Ne aflăm aici doar ca să-L iubim pe Dumnezeu. Noi iubim pe cineva sau ceva doar întru Hristos şi lucrul acesta înseamnă că, în virtutea dragostei noastre pentru Hristos, suntem eliberaţi de propriul „eu”, iar eliberarea de propriul „eu” ne deschide posibilitatea de a-i iubi pe toţi ceilalţi."
Am discutat despre carte cu parintele Calinic:
-A fost aici! mi-a spus cu blandete, regretand ca nu l-am vazut si eu
-Si cum este? Un om plin de iubirea lui Hristos! i-am spus eu 
-O, da! Plin de dragoste! 
 

 Atata bucurie pot sadi unii oameni in inimile altora incat nu te poti gandi decat la binecuvantarea lui Dumnezeu si cu ei dar si cu tine!
 Sfarsitul vecernie inseamna la Banceni iesirea in curte si ocol pana la cimitir... Parintele Sava ne-as stropit cu aghiasma...ne-a miruit si linistiti si fericiti am iesit afara , in curtea deja a noastra. Si cred ca insusi Dumnezeu a vrut acesta : ca aceste locuri sa fie pentru toata lumea :Acasa!







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu