sâmbătă, 18 aprilie 2015

Saptamna Patimilor -Schitul Closca 2015 -a doua parte

Vineri seara a fost Prohodul Domnului.
Am cantat cu totii, cu jale am cantat!





1. În mormânt, Viaţă,
Pus ai fost, Hristoase,
Şi s-au spăimântat oştirile îngereşti,
Plecăciunea Ta cea multă preamărind. 

2. Dar cum mori, Viaţă,
Şi cum şezi în mormânt ?
Şi împărăţia morţii Tu o zdrobeşti
Şi pe morţii cei din iad îi înviezi ?

3. Te mărim pe Tine, Iisuse Doamne,
Şi-ngroparea îţi cinstim şi patimile,
Că din stricăciune Tu ne-ai izbăvit.
4. Cel ce-ai pus pământul Cu măsuri, Hristoase,
Astăzi şezi în mic mormânt, Ziditorule,
Şi din gropi, pe cei ce-au murit înviezi. 







Mironosiţele femei, cu miruri venind la groapa Ta, Mântuitorule, plângeau; iar îngerul către dânsele a grăit, zicând: De ce socotiţi pe Cel viu cu cei morţi? Căci, ca un Dumnezeu, a înviat din mormânt.
























Dupa care ...indrumati de Andrei am iesit in curtea schitului
dar dupa predica...

Ii iubesc pe baietii acestia si imi declar admiratia pentru ei...si ii pastrez in rugaciunea mea, atat cat este ea...ca Dumnezeu sa-i pazeasca de ispite si drumul lor spre mantuire, acesta sa fie...adica, cel firesc!
Ripide... steaguri...prapuri...cruce... icoana Maicii Domnului si a Mantuitorului...sfesnice...



L-am urmat pe parinte si am dat ocol  bisericii in cantari...












Crucea si icoana Mantuitorului

Salomeea si David!











si aici, intre ei, intre iubirile mele ... sunt si eu...
Am intrat pe sub epitaf , sarutand Evanghelia , crucea si mana preotului...



















Ne-am trezit dimineata la acelasi ora foarte matinala si am ramas in chilii citind din Scriptura. Ore de aplecare mai mult spre suflet. 
Am evitat s a ma gandesc la familia mea. Am parcurs o saptamana fara un telefon, fara o veste de la ei, dar lipsa de vesti inseamna vesti bune. Nimic din viata mea dinainte nu mai e!
Grig e mort si inviat! Mama mea e... primul an fara ea in ziua de Inviere...Fetita... si ea scutura inca clopoteii in ceruri si e acolo cand Dumnezeu  aprinde luminatorii mari si mici...Desigur am nadejde, acesta ma tine, acesta ma aduce aici, dar...nu mai e nimic!Chiar nimic! Si au fost si lucruri atat de bune si de frumoase in viata noastra in acesta perioada a anului incat uneori sufletul meu e zguduit si inca mai plang!
Dar anul acesta am ales acesta cale! Sa parcurg intreg drumul undeva intr-o manastire , intreg! Pana la Inviere!
O sa mananc in ziua de paste si eu ceva! Un pic de branza...un ou rosu..o randui Dumnezeu si pentru mine mana...Dupa atatea zile chiar nu-mi mai trebuie mult...
Am iesit din chilie...Prin curte baietii strangeau iarba pentru gaini


iar sora V mergea avand agatata de fusta o bucata de lemn...
-Ce o atarna asa greu?
Biserica arata frumos, alba ca o mireasa...






"Sambata Mare exprima momentul in care Mantuitorul, pus in mormant cu trupul a coborat cu sufletul in iad si a rupt pecetile iadului. De aceea ziua de sambata a devenit zi de pomenire pentru cei morti pentru ca dupa caderea primilor oameni raiul s-a inchis”, a precizat Inaltpreasfintitul Parinte Laurentiu, Mitropolitul Ardealului.


Liturghia Sambetei Mari ne indeamna la meditatie, la tacere si rugaciune intensa.

'In aceasta Liturghie a Sfantului Vasile auzim quintesenta duhovniceasca a Sfintei Liturghii premergatoare Invierii Mantuitorului nostru Iisus Hristos Sa taca tot trupul omenesc si nimic pamantesc intru sine sa nu cugete caci imparatul imparatilor si Domnul Domnilor vine sa se junghie si sa se ofere mancare credinciosilor spre viata vesnica. Inainte merg ingerii si arhanghelii, iar noi ne pregatim prin tacere, rugaciune, meditatie si curatie sa iesim cu Domnul din mormantul propriilor pacate la Lumina lui Hristos”, a spus Inaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos

In timpul Vecerniei cu care se deschide Liturghia Sambetei Mari se citesc mai multe texte din Vechiul Testament care au profetit venirea Mantuitorului, nasterea, viata, patimirile, rastignirea si moartea Sa pe Cruce.

"Liturghia marelui Vasile, din Sambata cea Mare, incheie cumva ciclul celor 10 Liturghii ale Sfantului Vasile care se savarsesc in anul bisericesc. Are o randuiala aparte mai ales prin faptul ca in prima parte a acestei Liturghii, care se savarseste unita cu Vecernia Sfintelor Pasti, sunt numeroase citiri din Vechiul Testament care ne aduc aminte de profetiile care vorbesc despre Invierea Mantuitorului. Aceasta Liturghie a marelui Vasile ne indeamna la meditatie, la tacere și rugaciune pana cand Mantuitorul Hristos va Invia biruitor zdrobind puterea mortii si a iadului daruind tuturor celor care Il iubesc pe El viata vesnica”, a spus parintele Arhimandrit Timotei Aioanei.


































si...se schimba vesmintele bisericii in vesminte aurii , precum si vesmintele preotului sunt albe...



Ap. Romani 6, 3-11


Fraţilor, oare nu ştiţi că toţi câţi în Hristos Iisus ne-am botezat, întru moartea Lui ne-am botezat? Deci ne-am îngropat cu El în moarte, prin botez, pentru ca, precum Hristos a înviat din morţi, prin slava Tatălui, aşa să umblăm şi noi întru înnoirea vieţii; căci dacă am fost altoiţi pe El, prin asemănarea morţii Lui, atunci vom fi părtaşi şi ai învierii Lui, cunoscând aceasta, că omul nostru cel vechi a fost răstignit împreună cu El, ca să se nimicească trupul păcatului, pentru a nu mai fi robi ai păcatului. Căci Cel care a murit a fost curăţit de păcat. Iar dacă am murit împreună cu Hristos, credem că vom şi vieţui împreună cu El, ştiind că Hristos, înviat din morţi, nu mai moare. Moartea nu mai are stăpânire asupra Lui. Căci ce a murit, a murit păcatului o dată pentru totdeauna, iar ce trăieşte, trăieşte lui Dumnezeu. Aşa şi voi, socotiţi-vă că sunteţi morţi păcatului, dar vii pentru Dumnezeu, în Hristos Iisus, Domnul nostru.









Ev. Matei 28, 1-20


În vremea aceea, după ce a trecut sâmbăta, când se lumina de ziua cea dintâi a săptămânii, au venit să vadă mormântul Maria Magdalena şi cealaltă Marie. Şi iată s-a făcut cutremur mare, că îngerul Domnului, pogorându-se din cer şi venind, a prăvălit piatra de la uşă şi a stat deasupra ei. Şi înfăţişarea lui era luminoasă ca fulgerul şi îmbrăcămintea lui albă ca zăpada. De frica lui s-au cutremurat cei care păzeau şi s-au făcut ca nişte morţi. Dar îngerul, vorbind femeilor, a zis: nu vă temeţi voi, că ştiu că pe Iisus cel răstignit căutaţi. Nu este aici, căci s-a sculat precum a spus. Veniţi de vedeţi locul, unde a zăcut Domnul. Duceţi-vă degrab şi spuneţi ucenicilor Săi, că s-a sculat din morţi şi va merge mai înainte de voi în Galileea; acolo îl veţi vedea. Iată, am spus vouă. Iar ele au plecat în grabă de la mormânt şi cu frică şi cu bucurie mare au alergat să vestească pe ucenicii Săi. Dar cum mergeau ele să vestească pe ucenici, iată Iisus le-a întâmpinat şi le-a zis: bucuraţi-vă! Iar ele, apropiindu-se, au cuprins picioarele Lui şi I s-au închinat. Atunci Iisus le-a zis: nu vă temeţi. Mergeţi şi spuneţi fraţilor Mei să meargă în Galileea şi acolo Mă vor vedea. Iar pe când se duceau ele, iată unii din păzitori, venind în oraş, au spus căpeteniilor preoţilor toate cele ce s-au întâmplat. Atunci ei, adunându-se împreună cu bătrânii şi ţinând sfat, au dat bani mulţi ostaşilor şi le-au zis: să spuneţi că ucenicii Lui, venind noaptea, L-au furat pe când noi dormeam. Dacă însă se va auzi aceasta la dregătorul, noi îl vom potoli şi pe voi vă vom face fără grijă. Iar ei luând banii, au făcut cum i-au învăţat; şi s-a răspândit vorba acesta între Iudei până în ziua de astăzi. Iar cei unsprezece ucenici au mers în Galileea, la muntele unde le-a poruncit lor Iisus şi, când L-au văzut, I s-au închinat ei care se îndoiseră. Şi apropiindu-Se Iisus, le-a vorbit, zicând: Mi s-a dat toată puterea în cer şi pe pământ. Drept aceea, mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, învăţându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă; şi iată, Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul veacului. Amin!
























 Unii s-au impartasit...











 Cuvinte de folos...

 si spre chilie...

 Minuca si Narcis...
 si maica mare iubitoare de animale...
 Dar si ele o iubesc! Nu?




 Am petrecut restul de zi un pic in chilie, un pic in trapeza...
 Prin curte aproape toti faceau cate ceva...baietii duceau apa la vaca...


 Minuca si Narcis savurau ziua deosebit de frumoasa si iarba verde de acasa...Pe o piatra, la umbra unui copac inflorit, o fata frumoasa citea o carte despre sfinti...
 si gata noaptea...
 gata...incepe...
 Biserica era minunat impodobita pentru praznic...

 lumanarea pentru slujba, atat de importanta, rezemata de scaunul arhieresc


 Icoana invierii impodobita cu orhidee albe atat de frumoase create de Dumnezeu, special pentru acesta icoana!


 Parintele a adus epitrahilele sale pentru catapeteasma
 Si a inceput praznicul!



 Parintele a primit Lumina de la Ierusalim!




 Acesta e momentul! 
Veniti sa primiti lumina!







 Eu cred ca am luat lumina ultima din biserica, desi eram atat de aproape de ea. Dar stiam ca voi asteptati in alte biserici si ati fi vrut sa primiti lumina de aici! Este aceiasi, dragilor, dar eu ...va ajut sa o primiti in duh... sau macar in amintirea ramasa pe aceste imagini...
Si am iesit afara!


































 Am dus pe crucea de la arhondaric coroana de pe sfanta cruce din altar!
Si tristetea mea avea in ea, un sambure de bucurie ...



















Hristos a inviat din morti! Cu moartea pe moarte calcand 

Si celor din mormanturi 
Viata daruindu-le. 

Cantarea I 

Ziua Invierii, sa ne luminam, popoare, 
Pastile Domnului, Pastile! 
Ca din moarte la viata si de pe pamant la cer, 
Hristos Dumnezeu ne-a trecut pe noi, 
Cei ce-I cantam cantare de biruinta. 

Hristos a inviat din morti! 

Sa ne curatim simtirile 
Si sa vedem pe Hristos stralucind, 
Cu neapropiata lumina a Invierii. 
Si bucurati-va zicand: "luminati sa-L auzim", 
Cantandu-I cantare de biruinta. 

Hristos a inviat din morti! 

Cerurile dupa cuviinta sa se vesealeasca, 
Si pamantul sa se bucure. 
Si sa praznuiasca toata lumea 
Cea vazuta si cea nevazuta 
Ca Hristos S-a sculat, veselia cea vesnica. 

Cantarea III 

Veniti sa bem bautura noua 
Nu din piatra stearpa facuta cu minuni 
Ci din Izvorul nestricaciunii 
Care a izvorat din mormantul lui Hristos 
Intru care ne intarim. 

Hristos a inviat din morti! 

Acum toate s-au umplut de lumina 
Si cerul si pamantul si cele dedesubt. 
Deci sa praznuiasca toata faptura 
Invierea lui Hristos, 
Intru care s-a intarit. 

Hristos a inviat din morti! 

Ieri m-am ingropat impreuna cu tine, Hristoase 
Astazi ma scol impreuna cu Tine, inviind Tu. 
Rastignitu-m-am ieri, impreuna cu Tine, 
Insuti impreuna ma preaslaveste, Mantuitorule, 
Intru Imparatia Ta. 

Cantarea IV 

La dumnezeiasca straja, 
De Dumnezeu graitorul Avacum 
Sa stea impreuna cu noi si sa arate 
Pe ingerul cel purtator de lumina 
Care a grait cu mare glas: 
"Astazi este mantuirea lumii, 
Ca a Inviat Hristos, ca cel Atotputernic!" 

Hristos a inviat din morti! 

Parte barbateasca, ca Cel ce a deschis 
Pantecele cel fecioresc, fost-a Hristos. 
Iar ca un om, mielusel S-a chemat si fara prihana 
Ca Cel ce n-a gustat stricaciune, 
Pastile noastre, si ca un Dumnezeu adevarat, 
Desavarsit S-a numit. 

Hristos a inviat din morti! 

Ca un mielusel de un an, 
Cea binecuvantata de noi, cununa Hristos, 
De voie pentru toti S-a jertfit, 
Pastile cele curatitoare. 
Si iarasi frumos din mormant 
Soarele Dreptatii, noua ne-a stralucit. 

Hristos a inviat din morti! 

Al lui Dumnezeu, parinte David 
Inaintea chivotului umbrei a saltat jucand 
Iar noi poporul cel sfant al lui Dumnezeu, 
Plinirea inchipuirilor vazand 
Sa ne veselim dumnezeieste 
Ca a inviat Hristos ca cel Atotputernic! 

Cantarea V 

Sa manecam cu manecare adanca, 
Si in loc de mir cantare sa aducem Stapanului. 
Si sa vedem pe Hristos, Soarele Dreptatii, 
Tuturor viata rasarind. 

Hristos a inviat din morti! 

Milostivirea Ta, cea nemasurata 
Cei tinuti in legaturile iadului, vazandu-o 
La Lumina au mers Hristoase, cu picioare vesele 
Laudand Pastile cele vesnice 

Hristos a inviat din morti! 

Sa ne apropiem purtatori de Lumina 
La Hristos, Cel ce a iesit 
Din mormant ca un Mire 
Si sa praznuim impreuna cu cetele 
Cele iubitoare de Praznic 
Pastile lui Dumnezeu, cele mantuitoare. 

Cantarea VI 

Coboratu-te-ai intru cele mai de jos ale pamantului 
Si ai sfaramat incuietorile cele vesnice 
Care tineau pe cei legati, Hristoase. 
Si a treia zi, precum Iona din chit, 
Ai inviat din mormant. 

Hristos a inviat din morti! 

Pazind pecetile intregi, Hristoase, 
Ai inviat din mormant, 
Cel ce n-ai stricat cheile Fecioarei 
Prin nasterea Ta. 
Si ne-ai deschis noua usile Raiului 

Hristos a inviat din morti! 

Mantuitorul meu, 
Vie si nejertfita jertfa ca un Dumnezeu 
Pe Tine insuti, de voie aducandu-te Tatalui, 
Ai inviat pe Adam, impreuna cu tot neamul 
Sculandu-te din mormant. 


De Te-ai si pogorat in mormant, 
Cela ce esti fara de moarte, 
Dar puterea iadului ai robit 
Si ai inviat ca un nemuritor, 
Hristoase, Dumnezeule. 
Zicand femeilor: "mironosite, bucurati-va!" 
Si apostolilor Tai, pace daruindu-le. 
Cela ce dai celor cazuti sculare. 

Cantarea VII 

Cel ce a izbavit pe tineri din cuptor, facandu-se om, 
Patimeste ca un muritor. 
Si prin patima pe cel muritor il imbraca 
In podoaba nestricaciunii, 
Cel ce Unul este binecuvantat, 
Dumezeul parintilor si preaslavit. 

Hristos a inviat din morti! 

Femeile cele ganditoare de Dumnezeu 
Cu miruri in urma Ta au alergat, 
Si pe cale ca pe un mort cu lacrimi te cautau, 
Bucurandu-se s-au inchinat, 
Tie Dumnezeului celui viu. 
Si Pastile cele de taina, 
Ucenicilor Tai, Hristoase, bine le-au vesit. 

Hristos a inviat din morti! 

Praznuim omorarea mortii 
Sfaramarea iadului si incepatura altei vietii vesnice. 
Si saltand laudam pe pricinuitorul 
Pe Unul Cel binecuvantat 
Dumnezeul parintilor si preaslavit. 

Hristos a inviat din morti! 

Cat este de simtita cu adevarat si mult praznuita 
Aceasta noapte de mantuire si stralucita. 
A zilei celei purtatoare de Lumina a Invierii 
Mai-nainte vestitoare fiind. 
Intru care Lumina cea fara de ani, 
Din mormant trupeste tuturor a stralucit. 

Cantarea VIII 

Aceasta numita si Sfanta Zi, Una a sambetelor, 
Imparateasa si Doamna, 
Al praznicilor Praznic, si sarbatoare este 
A sarbatorilor. 
Intru care binecuvantam pe Hristos in veci. 

Hristos a inviat din morti! 

Veniti cu rodul vitei cel nou 
Al dumnezeiestii veselii 
In ziua cea vestita a Invierii 
Imparatiei lui Hristos sa ne impartasim 
Laudandu-L pe Dansul ca pe un Dumnezeu in veci. 

Hristos a inviat din morti! 

Ridica imprejur ochii tai Sioane, si vezi 
Ca iata a venit la tine 
Ca niste faclii de Dumnezeu luminate. 
De la Apus si de la Miaza-noapte, 
Si de la mare, si de la Rasarit fii tai. 
Intru tine binecuvantand pe Hristos in veci. 
Preasfanta Treime, Dumnezeul nostru, Slava Tie! 
Parinte Atottiitorule, si Cuvinte si Duhule, 
Fire ceea ce esti Una in trei Ipostasuri, 
Si dumnezeiasca. 
Intru Tine ne-am botezat 
Si pe Tine te binecuvantam, intru toti vecii. 

Cantarea IX 

Ingerul a strigat celei pline de dar: 
"Curata Fecioara, bucura-te! 
Si iarasi zic, bucura-te! 
Ca Fiul tau a inviat a treia zi din groapa." 
Lumineaza-te, lumineaza-te, noule Ierusalime 
Ca Slava Domnului peste tine a rasarit! 
Salta acum si te bucura Sioane, 
Iara tu, curata Nascatoare de Dumneze 
Veseleste-te intru Invierea Celui nascut al tau. 

Hristos a inviat din morti! 

O, dumnezeiescul, o iubitul, o preadulcele Tau glas 
Caci cu noi Te-ai fagaduit sa fii cu adevarat, 
Pana la sfarsitul veacului, Hristoase! 
Pe care intarire de nadejde, credinciosii avandu-l, 
Ne bucuram 

Hristos a inviat din morti! 

O, Pastile cele mari si preasfintite, Hristoase 
O, intelepciunea lui Dumnezeu si Cuvantul lui Dumnezeu si Puterea 
Da-ne noua mai adevarat sa ne impartasim cu Tine, 
In Ziua ce neinserata a Imparatiei Tale. 

Hristos a inviat din morti! 

Luminanda Pastilor 

Cu trupul adormind, ca un muritor, Imparate si Doamne, 
A treia zi ai inviat, pe Adam din stricaciune ridicand 
Si moartea pierzandu-o 
Pastile nestricaciunii, lumii dand mantuire.














 Cata bucurie e in acesta noapte! Doamnele s-au imbracat frumos! Priviti-o pe doamna  Felicia in costum popular si spuneti-va si voi ca si mine, cat de frumoasa e!
 Pastorala...






"De este cineva binecredincios si iubitor de Dumnezeu, sa se bucure de acest praznic frumos si luminat. De este cineva sluga inteleapta, sa intre, bucurandu-se, intru bucuria Domnului sau. De s-a ostenit cineva postind, sa-si ia acum rasplata. De a lucrat cineva din ceasul cel dintai, sa-si primeasca astazi plata cea dreapta. De a venit cineva dupa ceasul al treilea, multumind sa praznuiasca. De a ajuns cineva dupa ceasul al saselea, sa nu se indoiasca, nicidecum, caci cu nimic nu va fi pagubit. De a intarziat cineva pana in ceasul al noualea, sa se apropie, nicidecum indoindu-se. De a ajuns cineva abia in ceasul al unsprezecelea, sa nu se teama din pricina intarzierii, caci darnic fiind Stapanul, primeste pe cel de pe urma ca si pe cel dintai, odihneste pe cel din al unsprezecelea ceas ca si pe cel ce a lucrat din ceasul dintai; si pe cel de pe urma miluieste, si pe cel dintai mangaie; si aceluia plateste, si acestuia daruieste; si faptele le primeste; si gandul il tine in seama, si lucrul il pretuieste, si vointa o lauda.

Pentru aceasta, intrati toti intru bucuria Domnului nostru; si cei dintai, si cei de al doilea, luati plata. Bogatii si saracii impreuna bucurati-va. Cei ce v-ati infranat si cei lenesi, cinstiti ziua. Cei ce ati postit si cei ce n-ati postit, veseliti-va astazi. Masa este plina, ospatati-va toti. Vitelul este mult, nimeni sa nu iasa flamand. Gustati toti din ospatul credintei; impartasiti-va toti din bogatia bunatatii. Sa nu se planga nimeni de lipsa, ca s-a aratat Imparatia cea de obste. Nimeni sa nu se tanguiasca pentru pacate, ca din mormant iertare a rasarit. Nimeni sa nu se teama de moarte, ca ne-a izbavit pe noi moartea Mantuitorului; a stins-o pe ea Cel ce a fost tinut de ea. Pradat-a iadul Cel ce S-a pogorat in iad; umplutu-l-a de amaraciune, fiindca a gustat din trupul Lui. Si aceasta mai inainte intelegand-o Isaia, a strigat: Iadul, zice, s-a amarat, intimpinandu-Te pe Tine jos: amaratu-s-a ca s-a stricat. S-a amarat, ca a fost batjocorit; s-a amarat, ca a fost omorat; s-a amarat, ca s-a surpat; s-a amarat, ca a fost legat. A primit un trup si de Dumnezeu a fost lovit. A primit pamant si s-a intalnit cu cerul. A primit ceea ce vedea si a cazut prin ceea ce nu vedea. Unde-ti este, moarte, boldul? Unde-ti este, iadule, biruinta? Inviat-a Hristos si tu ai fost nimicit. Sculatu-S-a Hristos si au cazut diavolii. Inviat-a Hristos si se bucura ingerii. Inviat-a Hristos si viata stapaneste. Inviat-a Hristos si nici un mort nu este in groapa; ca Hristos, sculandu-Se din morti, incepatura celor adormiti S-a facut. Lui se cuvine slava si stapanirea in vecii vecilor. Amin." Sfantul Ioan Gura de Aur

 Sfanta Liturghie a Invierii!


















Ap. Fapte 1, 1-8



În cartea cea dintâi am scris, o, Teofile, despre toate cele ce a început Iisus a face şi a învăţa, până în ziua în care S-a înălţat la cer, poruncind prin Duhul Sfânt apostolilor pe care i-a ales, cărora S-a şi înfăţişat pe Sine viu, după patima Sa, prin multe semne doveditoare, arătându-li-Se timp de patruzeci de zile şi vorbind cele despre împărăţia lui Dumnezeu. Şi cu ei petrecând, le-a poruncit să nu se depărteze de Ierusalim, ci să aştepte făgăduinţa Tatălui, pe care (a zis El) aţi auzit-o de la Mine: că Ioan a botezat cu apă, iar voi veţi fi botezaţi cu Duhul Sfânt, nu mult după aceste zile. Iar ei, adunându-se, L-au întrebat, zicând: Doamne, oare în acest timp vei aşeza Tu, la loc, împărăţia lui Israel? Iar El a zis către ei: Nu este al vostru a şti anii sau vremile pe care Tatăl le-a pus în stăpânirea Sa. Ci veţi lua putere, venind Duhul Sfânt peste voi şi Îmi veţi fi Mie martori în Ierusalim şi în toată Iudeea şi în Samaria şi până la marginea pământului.












Ev. Ioan 1, 1-17

La început era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu şi Dumnezeu era Cuvântul. Acesta era dintru început la Dumnezeu. Toate printr-Însul s-au făcut; şi fără Dânsul nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut. Într-Însul era viaţă şi viaţa era lumina oamenilor. Şi lumina în întuneric luminează şi întunericul pe ea n-a cuprins-o. Fost-a om trimis de la Dumnezeu, iar numele lui era Ioan. Acesta a venit spre mărturie, ca să mărturisească despre Lumină, ca toţi să creadă prin el. Nu era el Lumina, ci ca să mărturisească despre Lumină. Cuvântul era Lumina cea adevărată care luminează pe tot omul ce vine în lume. În lume era şi lumea printr-Însul s-a făcut, dar lumea nu L-a cunoscut. Întru ale Sale a venit, dar ai Săi nu L-au primit. Iar celor câţi L-au primit pe Dânsul şi cred în numele Lui, le-a dat putere ca să se facă fiii lui Dumnezeu, fiind născuţi, nu din sânge, nici din poftă trupească, nici din poftă bărbătească, ci de la Dumnezeu. Şi Cuvântul s-a făcut trup şi s-a sălăşluit între noi şi am văzut slava Lui, slavă ca a Unuia-Născut din Tatăl, plin de har şi adevăr. Ioan mărturisea despre Dânsul şi striga, zicând: Acesta era despre care am zis: Cel care vine după mine a fost înaintea mea, pentru că mai înainte de mine era. Şi din plinătatea Lui, noi toţi am luat şi har peste har, pentru că legea s-a dat prin Moise, iar harul şi adevărul au venit prin Iisus Hristos.











 Sus sa avem inimile




 Si am primit-o pe Anastasia...finuta mea cea mai mica, ultimul meu copil, adica cel mai mic!
 Ne-am impartasit , probabil ca in toate bisericile, aproape toti, sau poate chiar toti!
 Mare bucurie am avut cand ne-am incolonat...
..."Luaţi, mâncaţi, acesta este Trupul Meu, Care se frânge pentru voi spre iertarea păcatelor. Beţi dintru acesta toţi, acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, Care pentru voi şi pentru mulţi se varsă, spre iertarea păcatelor."





 Prinoasele...





















 Aceasta a fost! Adica acestea se pot povesti! Restul raman ale mele, amintirile neputintelor mele, ale durerilor pe care le-am trait ...
A fost foarte greu. Unul din cele mai grele Posturi!
Dar am reusit sa spun si eu cu bucurie ceea ce va spun si voua acum:Hristos a Inviat!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu