joi, 4 septembrie 2014

Grecia 2014- partea a treia/ziua a patra de pelerinaj

Ziua se scurgea spre amiaza...



si drumul nostru ducea spre Sfantul Porfirie...
Fiecare loc in acest pelerinaj a fost special. Aici a fost lumina !
-Uite, fisticul! a zis Ana
Si eu am facut fotografia razand ca fisticul si floarea sa ramana in amintirea noastra si pe hartie
Am urcat treptele spre chilia parintelui. Anul trecut nu era canonizat cand am ajuns aici, dar ... ce importanta are ? Sfintenia era si atunci in toate aceste locuri peste care privirea parintelui a trecut!
Chipul Parintelui bland! Oare m-ar fi certat daca m-ar fi cunoscut?



patul cu epitrahilul rosu...







vasul cu ulei...candela nestinsa a parintelui
icoane dragi...flori...
Maica Domnului si crinii
Aurora prabusita peste pat...ca noi toti, fiecare cu momentul lui...
Parintele Florin si rugaciunea pentru lume...
Of, cata blandete la Parinte!De ce nu putem fi si noi la fel?
Nu ne puteam desprinde de loc! Am coborat in gradina...

trecand prin trapeza am iesit in curtea interioara
lumina blanda trecand prin perdelele aurii...
in biserica

pe analog icoana Parintelui
Si era atat lumina si verde si pace...M-am impacat cu viata acolo, la sfantul Porfirie ! Chiar daca pace a durat putin, acolo, langa acel epitrahil rosu , a fost de parca cineva m-a dezlegat de pacate .




"Parintele Porfirie - cuvinte rostite dintr-o inima arzand de iubire



Intr-o zi parintele mi-a spus: "Pe cand ma aflam la Muntele Athos, am intrat in biserica, m-am asezat in strana si ma rugam. In aceeasi clipa intra in biserica un calugar care incepu sa faca metanii si sa se roage, fara a fi vazut ca ma aflam acolo. Atunci am vazut ca era scaldat tot intr-o lumina mai presus de fire. Doamne, ce priveliste minunata! Ce priveliste cutremuratoare!"


Intr-o zi, l-am vazut plangand pe Parintele Porfirie, pe cand se afla la una dintre manastirile pe care le vizita si l-am intrebat: "De ce plangi, Bunicutule?" "Ei, din pricina ca maicile de aici nu fac ascultare cum se cuvine." "Iarta-ne, Bunicutule, i-am zis. Ca nu ne pricepem in ce fel se cade sa ne purtam inaintea ta. Toti gresim." Atunci Parintele Porfirie n-a mai zis nimic.

Parintele Porfirie nu ingaduia sa fie asaltat de ganduri potrivnice voii lui Dumnezeu. Isi misca brusc fie capul, fie mainile, fie tot trupul, in functie de locul in care se afla, si astfel nu ingaduia sa ii fie pangarita lumea interioara.

De multe ori cand vorbeam cu Batranul Porfirie la telefon, ii spuneam: "Parinte, rugati-va pentru mine." "Ma rog, imi raspundea." "Iti multumesc, Bunicutule", ii spuneam. Apoi inchideam telefonul, fiindca stiam ca intotdeauna se ruga pentru mine, ca de altfel pentru toti fiii sai duhovnicesti, si ca ne supraveghea neincetat, intervenind pentru noi de nenumarate ori, dupa cum bine stiu multi dintre fii sai duhovnicesti, care au petrecut ani de-a randul alaturi de Parintele Porfirie.

Unul dintre fiii sai duhovnicesti mi-a povestit urmatoarele: "Odata, cuprind de entuziasm am vrut sa-l cunoasca pe Parintele Porfirie si niste prieteni de-ai mei. Asadar ne-am dus toti la parintele. Dupa ce au luat toti binecuvantare de la sfintia sa, eu am ramas de vorba cu Bunicutul. Dupa ce a stat o vreme pe ganduri mi-a spus: "De multe ori imi dau seama ca unii oameni vin la mine fara sa stie prea bine de ce vin si vor doar sa imi vorbeasca. Cand vin astfel de oameni, ii evit si nu le vorbesc. Astfel ii fac de pleaca singuri."

Acelasi frate imi povestea acestea: "De multe ori cand veneam din provincie, unde lucram in vremea aceea, intram la Parintele Porfirie, care ma slobozea sa plec, spunandu-mi doar un singur cuvant precum "rabdare" sau "ascultare". Alteori imi dadea un singur sfat lapidar "nu te necaji" sau "roaga-te", fara a-mi mai spune nimic altceva. Pana la urmatoarea vizita pe care i-o faceam Bunicutului, ma straduiam pe cat puteam sa aplic in tocmai acel unic cuvant pe care mi-l spusese si, in functie de felul cum reusisem sau nu, parintele era multumit sau nemultumit."

Intr-o vreme aveam probleme cu un sef de-al meu, care era un om foarte sever. Cand i-am spus Parintelui Porfirie ce pateam, mi-a raspuns:
- Sa faci ascultare, fiule, si sa fii rabdator. Sa nu ii raspunzi, ci mai bine roaga-te.
Cand m-am plans iar parintelui de purtarea sefului meu, mi-a zis din nou:
- Nu ti-am spus sa faci ascultare? Stii ce inseamna ascultarea? Ascultarea inseamna smerenie. Ai priceput?
I-am raspuns:
- Am priceput, Bunicutule.
- Nu, n-ai priceput. Hai sa-ti spun ceva ca sa intelegi ce inseamna ascultarea. 
Intr-o manastire vietuia un monah foarte aspru, asa cum spui tu ca este seful tau. Toti calugarii care se duceau sa-i slujeasca, nu puteau sta cu el mai mult de o saptamana. Cand am auzit acestea, mi-am zis sa merg si eu sa incerc.
Intr-adevar m-am dus la chilia sa si, dupa ce i-am spus pentru ce am venit la el, mi-a zis:
- Bine, acum du-te pe unde ai venit. Si-mi arata fereastra.
Eu, fara sa mai stau pe ganduri, m-am dus si am iesit pe unde mi-a zis.
- Pricepi acum ce inseamna ascultarea?
- Da, inteleg.
- Ei! Ce sa-ti mai spun? Am ramas cu acel calugar mai mult decat toti ceilalti monahi ce s-au dus la el, l-am slujit cu bucurie si, dupa o vreme, am plecat eu singur. Asta este ascultarea adevarata si asa te povatuiesc sa te porti si tu de acum inainte cu seful tau.
- Da, Bunicutule, asa voi face, i-am spus.
Dupa ce mi-a dat binecuvantarea sa, am plecat."
sursahttp://www.crestinortodox.ro/parinti/parintele-porfirie-bairaktaris-grecia-96288.html






Aici a avut loc batalia de la Termopile!



Bătălia de la Termopile (greacă: Θερμοπύλαι, Thermopylae, „Porțile fierbinți”) a fost o luptă care s-a dat între o alianță a unor polisuri (orașe-state) din Grecia Antică și Imperiul Persan al lui Xerxes I. Bătălia a durat trei zile în timpul celei de-a doua invazii persane în Grecia, în același timp cu Bătălia de la Artemisium, în august sau septembrie 480 î.Hr., și a avut loc în trecătoarea Termopile. Invazia persană fusese pornită ca răspuns întârziat la înfrângerea suferită de perși în prima invazie, terminată cu victoria atenienilor în Bătălia de la Maraton. Xerxes ridicase o armată uriașă pe care o trimisese, pe uscat și pe mare, să cucerească Grecia. Generalul atenian Temistocle a propus ca oștile alianței grecești să blocheze înaintarea armatei de uscat la Termopile și în același timp, flota persană urma să fie blocată în strâmtoarea Artemisium.



O armată a aliaților greci formată din aproximativ 7.000 de oameni a mărșăluit înspre nord ca să blocheze trecătoarea în vara anului 480 î.Hr. Armata persană, evaluată de sursele antice la milioane de oameni, a ajuns la trecătoare la sfârșitul lui august sau începutul lui septembrie. Mult depășiți numeric, grecii au ținut piept perșilor timp de șapte zile (din care trei de luptă efectivă), până când ariergarda greacă a fost nimicită într-una din cele mai cunoscute încleștări finale ale istoriei. În timpul primelor două zile, mica armată condusă de regele Leonidas al Spartei a blocat singurul drum pe care armata persană putea avansa. După a doua zi, un localnic numit Ephialtes i-a trădat pe greci, arătându-le perșilor o cărare care ducea în spatele pozițiilor grecești. Dându-și seama că oamenii săi erau încercuiți, Leonidas a trimis înapoi grosul armatei grecești și a rămas pe loc să le acopere retragerea cu 300 de spartani, 700 de thespieni, 400 de tebani și probabil încă alte câteva sute. Aproape toți au fost uciși.

După această confruntare, flota aliată de la Artemisium a primit vestea înfrângerii de la Termopile și s-a retras la Salamina, întrucât strategia inițială se baza pe faptul că perșii ar fi fost opriți și la Termopile și la Artemisium. Perșii au invadat Beoția și apoi au capturat Atena, care între timp fusese evacuată. Dorind o victorie decisivă asupra flotei persane, aliații au atacat-o la Salamina, la sfârșitul anului 480 î.Hr. și au câștigat. Temându-se să nu fie prins în capcană în Europa, Xerxes și-a retras grosul armatei în Asia, lăsându-l pe Mardonius să termine cucerirea Greciei. În anul următor, armata de uscat persană a fost învinsă în Bătălia de la Plateea, invazia persană în Grecia fiind oprită.

Scriitorii antici și contemporani au folosit bătălia de la Termopile ca un exemplu al forței unei armate patriotice formate din oameni liberi în lupta de apărare a propriului teritoriu. Reușita apărătorilor de la Termopile reprezintă un exemplu al avantajelor pe care le oferă pregătirea, echipamentul și folosirea terenului împotriva unei armate superioare în număr, și a devenit un simbol al curajului în fața unor sorți neprielnici.


O legendă relatează faptul că Fidipide, un mesager atenian, a alergat distanța de 42 de kilometri de la câmpul de luptă de la Maraton până la Atena, pentru a anunța victoria asupra perșilor. În momentul în care a ajuns, a strigat: Nenikikamen (am învins!), după care a murit pe loc.


Majoritatea istoricilor atribuie în mod incorect această legendă istoricului grecHerodot, care a relatat evenimentele din războaiele persane în lucrarea sa Istorii(scrisă aproximativ în anul 440 î.Hr.)


În amintirea acestui erou, la inițiativa baronului Pierre de Coubertin, în programulJocurilor Olimpice moderne a fost inclusă proba de Maraton, care se aleargă pe o distanță de 42,195 km (distanța exactă dintre Maraton și Acropola din Atena).







Minunata Grecie si sfintii nostrii...
Sfantul Efrem cel Nou...
Am intrat in manastirea cu mari emotii... aproape am uitat unde este biserica... tineam minte insa perfect racla in care este sfantul si copacul pe care a fost chinuit.

Sfantul Efrem cel Nou - Marele Mucenic din Nea Makri - este un Mare Sfant (descoperit recent) al Bisericii Ortodoxe, care este cunoscut in toata lumea atat pentru marea sa putere facatoare de minuni, cat si pentru rapiditatea ajutorului sau, fiind supranumit "Grabnic Ajutator in toate nevoile". Sfantul Efrem cel Nou mai este recunoscut si ca SALVATOR al celor DEZNADAJDUITI si ca OCROTITOR al celor DEPENDENTI de DROGURI.

Sfantul Efrem cel Nou a trait in secolul al XV-lea in Grecia. A vietuit ca monah laManastirea Buneivestiri a Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu de pe Colina Neprihanitilor de la Nea Makri din Attica, Grecia. Dupa ce a trait 27 de ani in nevointa calugareasca aspra, manastirea de pe Colina Neprihanitilor a fost cotropita de otomani. Turcii au ucis monahii prin decapitare, iar pe Sfantul Efrem cel Nou l-au facut rob si l-au torturat in felurite chipuri, de nenumarate ori, timp de 8 luni. La sfarsit, turcii l-au atarnat cu capul in jos intr-un copac batran, i-au strapuns trupul cu multe cuie - din acelea cu care a fost rastignit Domnul nostru Iisus Hristos pe Cruce, apoi i-au infipt in pantece un taciune aprins. Astfel si-a dat sufletul in mainile Domnului, la data de 5 mai 1426.

Vreme de 500 de ani nu a stiut nimeni de acest Mare Mucenic din Nea Makri, pana pe 3 ianuarie 1950, cand Sfintele sale Moaste – care sunt inmiresmate si pline de har – au fost descoperite prin revelatie de monahia Macaria, stareta Manastirii Buneivestiri a Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu de pe Colina Neprihanitilor (pana la cotropirea ei de catre turci, aceasta manastire era de calugari, iar din secolul al XX-lea – cand a fost restaurata – este de maici).
Dupa descoperirea Sfintelor sale Moaste, Sfantul Efrem cel Nou - Marele Mucenic din Nea Makri - s-a aratat de nenumarate ori staretei Macaria, altor maici si multor crestini (multi dintre ei nu stiau nimic despre Sfantul Efrem cel Nou), fie sub chipul unui nevoitor cu fata brazdata de multe osteneli, fie purtand vesminte preotesti, fie ca un calugar, marturisind: “Ma numesc Efrem!” si relatandu-le viata sa si chinurile si torturile la care a fost supus pentru marturisirea dreptei Credinte Ortodoxe. Celor mai multi, imediat dupa aratare, Sfantul Efrem cel Nou le-a rezolvat problemele: pe unii i-a vindecat de boli incurabile, altora le-a intarit credinta, pe altii i-a izbavit de primejdii sau de foc, pe multi deznadajduiti i-a mangaiat.



Parintele a citit acatistul sfantului Efrem...iar noi ne-am cautat cate un loc cat mai aproape de sfant.Mult il iubim pe sfantul Efrem cel Nou!


Greu de povestit in cuvinte trairile din astfel de locuri!




Am luat apa , am luat ulei...
Ne-am odihnit acasa la sfant...era racoare si foarte frumos...am fi zabovit pentru ca multe aveam sa-i spunem, multe aveam sa-i cerem, 
o ultima privire ca un sarut pe mana sfantului... sa ne ajuti sa revenim aici, Parinte Efrem macar pentru o liturghie...

si am continuat drumul spre manastirea sfintei Irina de Hriovalant



Sfanta Irina din Hrisovalant, o sfanta mai putin cunoscuta in Romania, dar foarte iubita in Grecia, unde foarte multe biserici si manastiri o au ca ocrotitoare, este sarbatorita pe 28 iulie. Sfanta Irina este foarte iubita pentru faptul ca raspunde grabnic la rugaciuni, fiind cunoscuta ca facatoare de minuni si ajutatoare mai ales pentru femeile ce nu pot avea copii, dar nu numai. Oricine se roaga ei cu credinta capata ajutor si mangaiere.





Manastirea Sfanta Irina de Hrisovalant - Lykovrisi


Manastirea Sfanta Irina de Hrisovalant - Lykovrisi



„Doamne Iisuse Hristoase, Bunule Păstor al oilor Tale, ajută roabei Tale şi acestora, turma mea, pentru că numai de la noi nu avem putere să rezistăm asalturilor vrăjmaşului. Nu ne lipsi de mila Ta”, spunea ea adesea.


Am primit cu totii bucati de mar... sa fie de folos celor care isi doresc prunci.
Si iarasi pe vapor




M-am sprijinit de balustrada privind intinderea imensa ,albastra


...langa mine Aurora
-Cea mai frumoasa mare din lume este marea Egee-a zis doamnul Nicolae in gand cu mine...

- "bine este ca noi să fim aici; şi să facem trei colibe"(Sfânta Evanghelie după Marcu)
Acolo pe ape...





Prieteni... cu totii fotografi...




salupe, iahturi...




-Si unele mai mici pentru bugetari! a zis parintele Florin,spre amuzamentul nostru
Si gata! Eghina si sfantul Nectarie. Era tarziu si de aceia am mers intai la chilia parintelui...




fragment din casa in care s-a nascut
mica sufragerie cu salonas in care sfantul primea ...Fotografii de familie...mama...tatal...


Patul alb asa cum il stiam si pernuta cu Maica Domnului
icoana la care se ruga

icoane... la ce sfinti se roaga sfintii?
Biblia
pernuta asa cum am si eu... aproape nu-mi vine sa cred ca sfantul a fost contemporan cu mine






lucruri personale, papucii tociti...

metania
crucea de binecuvantare... Unde sunt oare pietrele "pretioase"?

tacamurile




curatenie si sfintenie
Sfantul in usa altarului in noaptea de Inviere
Mi-am aplecat obrazul pe mormantul sfantului...si lacrima...

si urechea ascultand...inima sfantului am auzit-o iar batand, pentru ca inima lui ne stie pe fiecare si ne iubeste nespus in cuvinte.


am coborat la biserica mare...Aceleasi flori ca anul trecut, aceiasi emotie, aceiasi traire

m-as fi ascuns in ele, acolo sa raman...
- "bine este ca noi să fim aici; şi să facem trei colibe"(Sfânta Evanghelie după Marcu)
Si aici am fi putut sa facem trei colibe!

Biserica si fuga la sfantul Nectarie


Au cantat Paraclisul ...






Fecioara Maica Maria

Stapana Imparateasa

Pe tine te fericim

Curata fiica din Adam

Parfum de floare aleasa

Pe tine te fericim

B

Aleasa fiica de imparat

Fecioara nenuntita

Pe tine te fericim


Smerenia te-a ridicat

Si te-a facut slavita

Pe tine te fericim

C

Mai sus de ceruri te-ai suit

Prin nasterea straina

Pe tine te fericim

Pe heruvimi ai covarsit

In cinste si lumina

Pe tine te fericim

A

Si serafimii in zborul lor

La slava ta cu dor privesc

Pe tine te fericim


Arhanghelii si ceata lor

De frumusetea ta doresc

Pe tine te fericim

B

Cantarea heruvimilor

Spre tine se indreapta

Pe tine te fericim

Iar ceata serafimilor

In ode se desfata

Pe tine te fericim

C

Arhanghelii neincetat

Cu toate ostile ceresti

Pe tine te fericim

In dorul lor nesaturat

Din lauda nu se opresc

Pe tine te fericim

A

Esti bucuria cetelor

De ingeri laudata

Pe tine te fericim

Esti pacea si sfintitul dor

A sfintilor curata

Pe tine te fericim


B

Esti mangaierea tuturor

Ce tie se inchina

Pe tine te fericim

Esti Maica ortodocsilor

Si-a lor nadejde buna

Pe tine te fericim

C

A randuielilor ceresti

Stapana mult cantata

Pe tine te fericim


Esti si a celor pamantesti

Scapare intemeiata

Pe tine te fericim


A

Din aurorile ceresti

Faclie luminata

Pe tine te fericim


Si noua ne impartasesti

Lumina cea curata

Pe tine te fericim

B

Potir sfintit ce daruiesti

Izvor de nemurire

Pe tine te fericim

Adapa-ne pe noi cei rai

Cu vesnica-ti iubire

Pe tine te fericim

C

Si ne hraneste neincetat

Cu painea de viata

Pe tine te fericim


Ce dintru tine s-a luat

Fecioara prea curata

Pe tine te fericim




A

O, Maica fara de pacat

Balsam de mangaiere

Pe tine te fericim

Ne fi celor ce-am apucat

cararea spre Inviere

Pe tine te fericim

B

Fecioara Maica te avem

Liman de mantuire

Pe tine te fericim

Si bucurie si indemn

Si cale de suire

Pe tine te fericim

C

Bucura-te roza de mai

Si floarea curatiei

Pe tine te fericim

Bucura-te sfintite Rai

Salasul fecioriei

Pe tine te fericim

A

Mireasa sfanta al tau dor

Ne umple de iubire

Pe tine te fericim


Si ni se face tuturor

Urcus spre Imparatie

Pe tine te fericim


B

Fecioara, acoperamant

A lumii intregi Stapana

Pe tine te fericim


Pazeste al nostru sfant pamant

Si vatra si gradina

Pe tine te fericim


C

Si cu caldura te rugam

Stapana prea sfintita

Pe tine te fericim


Pazeste-ne, te imploram,

De-a celui rau ispita

Pe tine te fericim

A

Ne apara si te pazim

Si turn de aparare

Pe tine te fericim


Si calauza celora

Ce-n tine-si-au scapare

Pe tine te fericim

B

Si Imparatia lui Hristos

Ne-o da ca mostenire

Pe tine te fericim


Ca sa-ti aducem ca prinos

A noastra multumire

Pe tine te fericim


C

Si sa-ti cantam neincetat

Cantarea ta-n vecie

Pe tine te fericim

Cuvine-se cu adevarat

Sa te slavim Marie

Pe tine te fericïm






Agni parthene - Fecioara Preacurata aceasta este o Cântarea de o frumusete extraordinara care a fost compusă de către Sfântul Nectarie din Egina, şi în conformitate cu tradiţia, melodia a fost compusa de îngeri.











Sunt zile despre care nu poti sa redai in cuvinte trairile pe care le ai. Bucurie.Intristare.Lacrimi. Zambete.Sperante. Dar toate te fac alt om, poate mai rabdator, mai bun, poate mai calit pentru incercari.
Am mers la hotel , am lasat bagajele si am plecat, desi obositi, pe plaja.
Am mers prin marea calda , prin nisipul fin al marii... prima data in acest an si poate singura data...poate chiar ultima data...Ne-am asezat la masa impreuna, mese lungi unite cum tot mai uniti eram noi... Cristina si doamnul Nicolae erau deja fratii mei, fetele ele insele, ingeri pentru ingeri, parintele relaxat si iubitor  de copii,ducandu-i in mare si jucandu-se cu ei, Ana desi obosita binevoitoare  si dulce, doamna Marilena tot mai calda, doamna Elena si Milica mereu vesela...                              


Nopti de amintit ...lumini pe marea linistita, chiar si focuri de artificii...o seara perfecta in lumea perfecta a lui Dumnezeu. Am ras, am glumit, am schimbat-o pe Maria de hainele ude si am invelit-o in prosoape...

Si ne-am intors in camera tarziu, pentru restul de noapte.
Dimineata!Mi-am pus o fusta gri!Prima fusta gri dupa aproape 7 ani. Nu stiu daca o voi mai purta , dar am pus-o de frica calduri si in dorinta de a ma simti fara griji lumesti(mi-e cald, mi-e foarte cald!Of, ce cald mi-a fost!)



Florentina tot mai atenta cu mine mi-a intins o floricica...Oare ea e ingerul meu? Nu-mi cade o lacrima, fara ca ea sa nu-mi dea o batista!Si mereu imi ofera ceva din rucsacul ei rosu si foarte greu pe care il poarta permanent!



iarasi la sfantul Nectarie pentru sfanta Liturghie
Izvorul

florile
minunile de flori albe de pe zid

Biserica


Sfanta si dumnezeiasca liturghie!A slujit un preot care avea una din cele mai frumoase voci si slujiri din tot ce am auzit si nu am auzit putin!







Capul sfantului Nectarie





Sfantul ne-a ospatat!Aceasta este trapeza manastirii, sau locul in care pelerinii sunt serviti cu cafea, biscuiti, apa,coliva.




Am iesit afara si m-am asezat pe bancuta, langa mine era un tanar cu un copil. Vazusem copilul in biserica, in bratele mamei si ii zambisem...chiar atinsesem fetita ...
Acum statea alaturi ,eram insa atenta mai mult la inima mea si trairile mele cand o mangaiere de inger m-a cutremurat prin dulceata ei! Fetita!
Ea este Marie-Despine!Iar tatal ei , Alexander. Sunt francezi din Toulouse.Fetita s-a nascut acolo si la nastere nu a dat semne de viata. Si cand isi pierdusera speranta... a venit un preot ortodox avand icoana sfantului Nectarie, a pus icoana pe fetita si fetita a inviat!
-Ortodox?
-Bien sur!
-O,bien sur!
S-au botezat ortodox toti si acum vin in fiecare an in insula Eghina sa-i multumeasca sfantului Nectarie.
Am mers si am cumparat o icoana a sfantului Nectarie si i--am daruit-o fetitei. Aceasta si-a scos suzeta din gura si a sarutat icoana!
-Il iubeste mult pe sfantul Nectarie -ne-a spus Alexander!
Si noi!
Sunt grele despartirile...



Dar iarasi ca si anul care a trecut, il rog pe sfant sa ne aduca iar aici, la anul care vine...


Biserica Sfanta Ecaterina si sfantul Spiridon












Icoana in care sfantul Spiridon clipeste





Biserica in care sfantul Nectarie se retragea sa se odihneasca .


Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului



Ne-am odihnit si noi!


Ne-am intersectat cu un grup condus de un domn care a studiat in Roamania si vorbea perfect romaneste

Ne-am fotografiat si noi cu tricolorul

curtea cu pasari, gaste
fazani

pomii incarcati de fructe


drumuri...
Grecia noastra draga



si iar Pireu...Ne plimbam pe strada cautand fistic. Eu, Cristina, Aurora, Florentina si Joseph. Joseph negociaza. El stie cel mai bine cum sa convinga. Si noi il urmam. Taverne.
- Scump!Scump!-spune Joseph
Mergem mai departe si Joseph intreba un grec aflat in strada la o toneta.
-5  kg cu 7 euro kg! zice Joseph si grecul e aproape convins
Numai ca vine o femeie si ii spune greceste:
-Sunt romani!
-Romani? -zice grecul
-Da-spunem noi bucurosi.
-Drumul! -tipa grecul furios la noi, pe punctul de a ne imbraci .
Oare ce au facut romanii nostri atat de grav pe aici? Nicaieri nimeni nu mi-a spus atat de urat mie ca roman."Drumul!" Adica"valea", "pleaca".
Plecam dar suntem jigniti, nu atat ca  persoane cat ca neam, ca natie!


Mergem la o taverna si mancam, mancare de post.





O impartim intre noi... si  e ceva in modul in care facem asta, noi , mamicile incat Florentina delicata si buna, plange de dorul mamei ei.
-Ti-e dor de mama ta?
-Da-vine raspunsul fetei.
-Si noua de copiii nostrii!
Dar ii purtam in rugaciune pe totii si le este mai bine ca suntem aici!
Si desi grecul ne-a zis"Drumul", noi tot am face pe aici, trei colibe!
Plecam iar... iar ferry boat-ul

 Tare cald era! Spre  SFANTUL PATAPIE.
Si drumul a fost greu, tare greu. Ionut s-a suparat si a oprit masina.Oprise aerul conditionat si abia putea urca. Totusi era asa de putin pana sus incat m-am bagat in discutie si a pornit iar. Si am ajuns!
Sfantul Patapie! 
 Doamne ce frumusete!
 Urcusul treptelor!
 Poarta
 Biserica
 Pestera
 Corintul
 Maicile ne-au chemat la masa. Si Veronica, draga de ea, femeia care lucreaza acolo . Si am mancat rosii cu gust cum doar acolo au, cu ulei de masline si busuioc, si linte si orez...
 si paine
 Si am iesit iar afara pe terasa... luminile se aprindeau in vale dar si pe cerul sfant al tarii sfintite de ei, de cei ...
33.Care prin credinţă, au biruit împărăţii, au făcut dreptate, au dobândit făgăduinţele, au astupat gurile leilor,34.Au stins puterea focului, au scăpat de ascuţişul sabiei, s-au împuternicit, din slabi ce erau s-au făcut tari în război, au întors taberele vrăjmaşilor pe fugă;35.Unele femei şi-au luat pe morţii lor înviaţi. Iar alţii au fost chinuiţi, neprimind izbăvirea, ca să dobândească mai bună înviere;36.Alţii au suferit batjocură şi bici, ba chiar lanţuri şi închisoare;37.Au fost ucişi cu pietre, au fost puşi la cazne, au fost tăiaţi cu fierăstrăul, au murit ucişi cu sabia, au pribegit în piei de oaie şi în piei de capră, lipsiţi, strâmtoraţi, rău primiţi.38.Ei, de care lumea nu era vrednică, au rătăcit în pustii, şi în munţi, şi în peşteri, şi în crăpăturile pământului.39.Şi toţi aceştia, mărturisiţi fiind prin credinţă, n-au primit făgăduinţa,40.Pentru că Dumnezeu rânduise pentru noi ceva mai bun, ca ei să nu ia fără noi desăvârşirea.(Epistola către Evrei a Sfântului Apostol Pavel cap 11)







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu