vineri, 18 iulie 2014

Povesti de viata

Mi-am dorit copii dinainte sa am papusi! 
Am dorit sa cresc copii si sa pun in dragostea pe care le-as fi purtat-o firesc, dragostea intreaga a lumii.
A fost o sete si o disperare sa fiu mama.
Si mai apoi, cand se apropia sa fiu mama, m-a napadit teama ca nu voi fi mama buna, nu voi sti de ce plang, ca vor vorbi o limba pe care nu o cunosc, ca nu am sa-i iubesc atat de mult cat fiecare asteapta sa fie iubit...
Dar i-am iubit pe copiii mei dinainte sa le simt miscarile in fiinta mea si i-am iubit cu acea iubire care te aseaza la picioarele celuilalt.
Si desi ii iubeam atat de mult incat parea ca nu mai poate fi nimic altceva, dupa moartea lui Grig, i-am iubit si mai mult !
Dar din iubire, am invatat sa-i iubesc, lasandu-i sa respire, sa traiasca, sa creasca...
Nu stiu daca am fost si sunt o mama buna. Si nici nu vreau sa ma analizez. Timpul in care era foarte important acest lucru a trecut! Acum, copiii mei sunt mari, Andrei e casatorit , este la casa lui... mi-a adus o fata frumoasa si buna, are afacerea lui ...Ruxandra a terminat facultatile incepute, lucreaza deja si iubeste nespus de mult un baiat care merita toata iubirea...
Si stiu ca in acest moment cuvantul meu nu  conteaza decisiv pentru ei si atunci evit sa-l rostesc si doar cand realizez ca ma fac partas compromisului alaturi de ei, bat apropouri, fac aluzii.
Calcaiul lui Ahile pentru mine e Ruxandra! Plansul ei. Nu l-am putut duce niciodata! Daca Ruxandra se intristeaza sau plange, eu am terminat cu viata!
Si am trecut alaturi de ea printr-o cumplita incercare.
Avea o problema de sanatate si a fost investigata la o clinica medicala .Cateva saptamani in care a fost  la alt consult, alt doctor, alta amanare. Diagnosticul care i-s-a pus, acum exact o saptamana, a fost cumplit! O boala urata, urata...
Si am vazut iar cum e sa fii dincolo de limita. Spre nefericirea mea eu am reactionat cel mai prost.Nu am cartit si nu am intrebat "De ce, Doamne!" Nu  fac asta, dar m-am gandit ca daca ar fi fost boala mea, ar fi fost mai usor de dus pentru toti! I-am vazut viata ei la inceput de maturitate sfaramata, transformata in altceva, deloc semanand cu darurile mari pe care Dumnezeu i le-a dat, cu talantii ei si cu modul in care ia inmultit in 25 de ani.
Am trait durerea in forma pura! Durerea aceia cumplita de care nu scapi pentru ca are radacini adanci in carnea inimii tale. Of, dragii mei! Sanatatea e intr-adevar cel mai mare dar, pe care Dumnezeu ni-l face in acesta viata. Sa vezi, sa auzi, sa umbli! Soarele, luna, stelele, frunzele copacilor fosnind,pamantul fierbinte al zilei, ploaia binefacatoare a verii, fulgii zglobii ai iernii in fata geamului tau! Cum ar fi sa nu le vezi, sa nu le auzi? Cum ar fi sa nu poti trai langa  tipatul copilului tau, sau sa nu auzi cum el te striga?Cum ar fi sa nu poti da nastere la prunci, pentru ca sanatatea ta este in primejdie?
Vineri, exact acum o saptamana , cam pe la ora acesta , dupa ce am aflat diagnosticul, m-am oprit la Antim. Am ingenunchiat la Maica Domnului si am stat tacuta . Nu puteam sa ma rog....ziceam doar : Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-o pe Ruxandra-Maria!Doamne, Iisuse Hristoase, miluieste-o pe Ruxandra!
L-am sunat pe Parinte si el mi-a zis:
-Mai cauta un doctor! Si chiar inca unul!
-Mergem pe 22 iulie la un doctor!
-Mai cauta un doctor! 
Eram in soc, dar ma agatam de cuvinte si ma sileam sa le tin in minte sa le pot implini!Inca un doctor si iar un doctor...
Am plecat pe strazi dupa ce am lasat un acatist cu numele ei si cu mentiunea dureroasa "bolnava".Fata mea dulce si cuminte! Copilul meu de nota 10...nascut pe 10 ale lunii, la ora 10...primind 10 la scorul Apgar...
M-am ratacit pe strazile pe care merg curent!
 M-am ratacit in tramvai... m-am ratacit spre gara...
Si am plecat spre o manastire crezand ca acolo e Acasa! Nu stiu ce asteptam. Nici hrana. Nici apa.Doar ca cineva sa-mi arate un loc in care sa ma asez si sa-mi spuna:
-Stai aici si cheam-o pe Maica Domnului!
Cand intrebarile despre ceea ce o astepta pe fiica mea prindeau forma, am incercat sa pun capul meu undeva, sa prind de mana un alt om .
 Si am vazut ca oamenii cei mai dragi si cei mai puternici din preajma mea fug!
Am vazut cum unii nu pot suporta durerea ta tocmai din prea multa iubire.
 Am vazut si cum unora nu le pasa!
 Am vazut cum e ca tu sa urli in tine de durere si altcineva drag, stiind cat de cumplit iti este tie si ceea ce traieste o fata de numai 25 de ani, rade langa tine in hohote, se bucura ca tie tocmai un plan legat de boala copilului nu-ti iese!
Povestesc sa va fie de folos si voua!
Dumnezeu nu m-a lasat singura. S-a lipit de mine in primele clipe, o femeie avand in ea acea credinta pentru care acum 2000 de ani Iisus Hristos a zis "Credinta ta te-a vindecat , mergi in pace!" Ea, femeia acesta a pornit rugaciunea pentru Ruxandra.Ea pe o parte . Si eu pe alta. Am sunat preoti dragi, aflati prin manastiri sau in locuri izolate. Am povestit scurt in ce cazan suntem. De la o margine la alta a lumii ortodoxe numele ei atat de frumos a plecat avand mentiunea "bolnava"... In rugaciunea personala dar si in cea colectiva.La Sfanta Liturghie, la maslu si la icoane facatoare de minuni. La sfanta Parascheva si la sfantul Calinic de la Cernica.
Am purtat-o pe Ruxandra intr-o rugaciune cum nu am mai facut niciodata, poate doar pentru tatal ei adormit! Nu mi-am facut canonul! Am uitat care era! Nu am facut rugaciunile de dimineata sau seara! Nu am citit ceasurile si nici macar vecernia!Nici macar obednita nu am citit-o si nici psalmul 118 pe care il citesc pentru sufletul lui Grig. Dar am strigat la Dumnezeu.Nu-L mai simteam in inima mea, dar Il simteam atat de aproape incat durerea mea era durerea Lui.Si ma gandeam"Daca eu o iubesc atat de mult, cat de mult o iubeste Dumnezeu!"
Nu am mai  scris, nu am vorbit prea mult, nu am mancat, in unele zile, nimic...
M-am rugat ca Dumnezeu sa-mi trimita un doctor al lui! Am zis:
-Daca nu as crede ca Dumnezeu poate face minunea, ar insemna ca inutil stau de 6 ani si jumatate in biserica si am citit Evangheliile de cateva zeci de ori! Cred, ajuta Doamne necredintei mele!
Am cautat pe internet despre boala si despre doctorii care trateaza boala acesta. Am cautat clinici in strainatate.
-Nu cred ca Dumnezeu a facut-o pe Ruxandra altfel decat perfecta. Trebuie sa se rezolve cumva! imi ziceam plangand. Dar cum, Doamne? Arata-mi Doamne Tu, drumul! Adu-mi, Tu, rezolvarea si omul!
Am gasit o clinica in strainatate care opera afectiunea din diagnostic. Si doi doctori care operau in Romania. Atat. Doi. Unul era cel recomandat pentru 22 iulie si celalalt consulta intr-o clinica medicala din Bucuresti, marti si joi! Clinica e cea la care eu am abonament!Intamplator? Si am hotarat sa ii cedez abonamentul meu fetei si sa fortez o programare peste rand, printre altii!  Parintele asa spusese! "Mai cauta un doctor"
Am rasturnat lumea si am reusit sa obtin o programare pentru ieri, dimineata, la ora 9. La ora 4 m-am trezit zicand"Nu ma lasa, Doamne Dumnezeul meu, nu te departa de la mine. Ia aminte spre ajutorul meu, Doamne al mantuirii mele!"Am plecat dupa alte peripetii la Bucuresti , am ajuns langa casa Ruxandrei, ea a coborat frumoasa si relaxata... Purta o rochita neagra si un sacou alb cu dungi verticale, negre si cu balerini in picioare. Parul lung castaniu , dulce ii flutura pe umeri...parfumata discret...
Cum putea sa fie ceva atat de cumplit in viata acestui copil?Am urcat in masina si in 20 de minute am ajuns la clinica... Curat, frumos ...dar nicio icoana nicaieri...Icoanele pot fi in noi, in inimile noastre! Am scos-o pe Maica Domnului ! Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu , miluieste-ne pe noi!
Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, miluieste-o pe Ruxandra-Maria!
Am intrat in cabinetul domnului doctor hotarata sa ma controlez. Stiti ca mamale nu plang! Si nu mie imi era cel mai greu, ci fiicei mele! Viata mea ii apartine ei decat am zamislit-o. Si eu i-o dau atat cat mai e! Hotarata eram sa ma mut la picioarele ei si sa o ajut! Ce mai imi trebuie mie? Vand casa...ma mult intr-un cort... sau intr-o cutie de carton in parc...Daca Dumnezeu vrea sa o faca bine si acestea sunt platile, eu le fac...
Un doctor in varsta , sobru, tacut fara a fi insa distant... Fa, Doamne sa fie omul Tau!Si ne miluieste!
Si doctorul acela s-a albit vazand diagnosticul scris pe analize facute intr-un mare spital... Asistenta si-a muscat buzele si m-a privit siderata...
Dar... domnul doctor a vrut sa o consulte!
Si in cateva minute...diagnosticul cumplit a fost spulberat!Fata e perfect sanatoasa, asa cum eu spusesem ca stiu ca Dumnezeu a facut-o!
O mica interventie si domnul doctor ii zambea larg , fericit!
-E cea mai scurta operatie din viata mea si cea mai de succes!
Si eu cu lacrimi radeam langa ei! Si fata frumoasa care e fata mea, radea recastigandu-si viata! 
-Din iad ne-ati scos!
Omul lui Dumnezeu! Pentru ca Dumnezeu il adusese in calea noastra cand a trebuit! Sa se vada in asta , asa cum mi-a spus intr-un vis, puterea si iubirea lui Iisus Hristos Mantuitorul.
Am trimis mesaje tutoror! Si preotii imi raspundeau "Multumiti mult Maicii Domnului si faceti o slujba de multumire la biserica pentru acesta binefacere"
Sigur, Maicutei Sfinte, pe care niciodata nu am simtit-o atat de aproape ! Si lui Dumnezeu care ne-a auzit!
1. Lauda-Te-voi, Doamne, cu toata inima mea, ca ai auzit cuvantele gurii mele, si inaintea ingerilor iti voi canta.
2. Inchina-ma-voi in locasul Tau cel sfant si voi lauda numele Tau, pentru mila Ta si adevarul Tau ; ca ai marit peste tot numele cel sfant al Tau.
3. In orice zi Te voi chema, degrab ma auzi !(Psalmul 137)



5 comentarii:

  1. Slavă lui Dumnezeu pentru toate! Mii de îmbrățișări!

    RăspundețiȘtergere
  2. Parca nici nu-mi gasesc cuvintele, nu-mi vine sa cred ca exista atata dragoste, indarjire si ca nu cade-ti in deznadejde, cu siguranta MAICA DOMNULUI va iubeste si va aude de fiecare data cand strigati dupa ajutor, mi-as dori sa am si eu un pic din strigatul dvs. ca sa fiu si eu auzita in strigatul meu.DOAMNE AJUTA !

    RăspundețiȘtergere
  3. O, nu, draga mea!Uneori strigatul meu are o durere atat de mare incat e prea greu. Doreste-ti doar credinta in Dumnezeu, in Maicuta Lui, in Sfanta Treime. Am sa te sun intr-o zi pentru ceea ce mi-ai scris in celalat mesaj unde sunt datele de contact.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc din suflet pentru sfat, da intr-adevar credinta trebuie sa fie unica noastra dorinta, gandurile noastre trebuie sa fie curate si pline de iubire, iertare, intelegere, foarte greu cand nu ai cu cine sa impartasesti toate acestea.Multa sanatate si iertare daca va necajesc. DOAMNE AJUTA!

      Ștergere
    2. A trecut mult timp de cand mi-ai scris si desi mi-am dorit sa-ti raspund, iata, nu am facut-o! Nu pot, inca nu pot sa ma adun.Sigur nu ma necajesti!Si te mai astept...

      Ștergere