miercuri, 11 iunie 2014

Schitul Closca -Priveghere in cinstea Sf Luca al Crimeei-10/11 iunie 2014


Praznuirea Sfantului Ierarh LUCA, Arhiepiscopul Simferopolului si al Crimeei

Preluat de pe http://shitulclosca.blogspot.ro/2014/06/praznuirea-sfantului-ierarh-luca.html


























Marti seara, 10 iunie 2014, spre miercuri dimineata, 11 iunie 2014, la Schitul "Sf. M. Mc. Gheorghe" din satul Closca, Arhiepiscopia Tomisului, s-a savarsit slujba Privegherii de toata noaptea, dupa Tipicul Sfantului Munte, in cinstea celui intre Sfinti Parintelui nostru LUCA, Arhiepiscopul Simferopolului si al Crimeii, un sfant asezat si in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane Autocefale in anul 2013.
Slujba a debutat cu savarsirea Vecerniei Mari unita cu Litia Sf. Ier. Luca. Dupa otpust, ieromonahul schitului, Pr. Protos. Leontie, a citit viata Sfantului. Cantarile si Marimurile din slujba Utreniei au impodobit Privegherea de noapte, ducand pe cei prezenti mai aproape de Dumnezeu prin mijlocirile Sf. Ier. Luca.
Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie a inceput dupa momentul intonarii Doxologiei: "Slava Tie Celui ce ne-ai aratat noua lumina...", in primele ore ale diminetii, dupa citirea Ceasului I, atunci cand soarele isi arunca primele sale raze pe cerul noii zile. Pericopa evanghelica de la Utrenie a vorbit despre Domnului Iisus, Pastorul cel Bun, Care Isi pune viata pentru oile Sale, pentru ca si Sf. Luca – dupa modelul Marelui Arhiereu Hristos – a fost pentru turma sa de credinciosi un pastor bun. Pericopa evanghelica de la Liturghie a fost un fragment din Predica de pe Munte, redat de Sfantul Evanghelist Luca in capitolul 6, mai exact Evanghelia Fericilor, pentru ca Sfantul Luca al Crimeei a fost ierarhul care a insumat in sine implinirea tuturor virtutilor celor 9 Fericiri, distingandu-se prin smerenie, blandete, bunatate plina de milostivire, foamea dupa dreptatea dumnezeiasca, fiind curat cu inima, compatimitor si facator de pace, dar mai ales prigonit si urat pentru dreptatea Evangheliei, pentru care a suferit 11 ani de temnite si exiluri pana dincolo de Cercul Polar.














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu