miercuri, 15 ianuarie 2014

SCHITUL CLOSCA -Am fost la manastire(a treia parte)


Era luni dimineata , 6 ianuarie 2014.Sarbatoare mare a crestinatatii, Boboteaza.
Boboteaza mai este cunoscuta si sub numele de Epifanie, Teofanie, Aratarea Domnului, Descoperirea Cuvantului Intrupat .


Evanghelia zilei  de Boboteaza spune:El este acela despre care a zis proorocul Isaia: "Glasul celui ce strigă în pustie: Pregătiţi calea Domnului, drepte faceţi cărările Lui". Iar Ioan avea îmbrăcămintea lui din păr de cămilă, şi cingătoare de piele împrejurul mijlocului, iar hrana era lăcuste şi miere sălbatică. Atunci a ieşit la el Ierusalimul şi toată Iudeea şi toată împrejurimea Iordanului. Şi erau botezaţi de către el în râul Iordan, mărturisindu-şi păcatele. Dar văzând Ioan pe mulţi din farisei şi saduchei venind la botez, le-a zis: Pui de vipere, cine v-a arătat să fugiţi de mânia ce va să fie? Faceţi deci roadă, vrednică de pocăinţă, şi să nu credeţi că puteţi zice în voi înşivă: Părinte avem pe Avraam, căci vă spun că Dumnezeu poate şi din pietrele acestea să ridice fii lui Avraam. Iată securea stă la rădăcina pomilor şi tot pomul care nu face roadă bună se taie şi se aruncă în foc. Eu unul vă botez cu apă spre pocăinţă, dar Cel ce vine după mine este mai puternic decât mine; Lui nu sunt vrednic să-I duc încălţămintea; Acesta vă va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc. El are lopata în mână şi va curăţa aria Sa şi va aduna grâul în jitniţă, iar pleava o va arde cu foc nestins. În acest timp a venit Iisus din Galileea, la Iordan, către Ioan, ca să se boteze de către el. Ioan însă Îl oprea, zicând: Eu am trebuinţă să fiu botezat de Tine, şi Tu vii la mine? Şi răspunzând, Iisus a zis către el: Lasă acum, că aşa se cuvine nouă să împlinim toată dreptatea. Atunci L-a lăsat. Iar botezându-se Iisus, când ieşea din apă, îndată cerurile s-au deschis şi Duhul lui Dumnezeu s-a văzut pogorându-se ca un porumbel şi venind peste El. Şi iată glas din ceruri zicând: "Acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care am binevoit". Matei 3, 3-17
Minunata imagine! Ioan avand imbracaminte din par de camila si cingatoare din piele...botezandu-L pe Stapanul  si Creatorul lumii !Si cerurile deschizandu-se si Duhul lui Dumnezeu coborand ca un porumbel si venind peste El, iar glas din ceruri zicand:"Acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care am binevoit"
Orice oboseala dispare la auzul acestor cuvinte!
Am trait alaturi de prietenii mei o slujba deosebit de frumoasa! Parintele are darul acesta, al slujirii cu multa seriozitate, rigurozitate,evlavie si iubire.Biserica s-a umplut iar de lume, desi era luni si era zi de munca, credinciosii gasesc cumva timp si libertate pentru slujbele bisericii. Vremea a tinut cu noi si ne-am adunat iar la aproape 70 de km de orasul nostru, in biserica schitului.
Maica stareta, la strana ca deobicei slujind cu atentie si iubire, este o incantare.
Sfanta liturghie! Mare bucurie si mare dar de la Dumnezeu faptul ca participam la sfanta liturghie, ca parcurgem impreuna cu preotii  viata intrega a Mantuitorului nostru de la Nastere pana la jertfa Sa pe Cruce si Inviere.Spun sfintii parinti ca in timpul sfintei liturghii cerurile se deschid, Insusi Imparatul si Domnul nostru este de fata si sfintii toti si ingerii si cei adormiti ...
Sfanta liturghie e intalnirea noastra de taina cu ei si de aceia trebuie sa ne bucure faptul ca participam la ea...




Dupa terminarea sfintei liturghii, parintele a cheamat  langa iconostas pe trei din copii Brailitei si le-a pus in brate icoanele sfantului Luca al Crimeei, sfantului Nectarie si sfantul Ilie din Makeevka
una din maicute a primit icoana Botezul Domnului,

alta  sora, moastele sfantului Gheorghe...
Parintele a dus Evanghelia...
alta sora , moastele sfantului Ioachim din Itaca, alte persoane sfesnicele de pe Sfanta Masa.Si am plecat in procesiune pentru sfintirea apei.

Si a inceput iar slujba de sfintire a apei...
Mare eşti Doamne şi minunate sunt lucrurile tale şi nici un cuvânt nu este îndeajuns spre lauda minunilor Tale!"

Tu, Insuti, dar, Iubitorule de oameni Imparate, vino si acum, prin pogorarea Sfantului Tau Duh, care sfinteste toate, si sfinteste apa aceasta.



Si-i da ei harul izbavirii si binecuvantarea Iordanului. Fa-o pe dansa izvor de nestricaciune, dar de sfintenie, dezlegare de pacate, vindecare de boli, diavolilor pieire, indepartare puterilor celor potrivnice, plina de putere ingereasca. Ca toti, cei ce se vor stropi si vor gusta dintr-insa, sa o aiba spre curatirea sufletelor si a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfintirea caselor si spre tot folosul de trebuinta. Caci Tu esti Dumnezeul nostru, Cel ce ai innoit prin apa si prin Duh firea noastra cea invechita de pacat. Tu esti Dumnezeul nostru, Care, pe vremea lui Noe, cu apa ai inecat pacatul. Tu esti Dumnezeul nostru, Care prin mare si prin Moise ai liberat neamul evreiesc din robia lui faraon. Tu esti Dumnezeul nostru, Care ai despicat piatra in pustiu si au curs ape si raurile s-au umplut de apa, si pe poporul Tau cel insetai l-ai adapat. Tu esti Dumnezeul nostru Care, cu apa si cu foc, prin Ilie, ai izbavit pe Israel din ratacirea lui Baal.

Ne-am intors in biserica bucurosi, fericiti ca am fost parte la o slujba purtand in ea una din marile taine ale bisericii noastre...ne-am rugat si noi dupa puterile noastre si ne-am plans pacatele si neputintele...Nadajduim ca apa sfintita aici la Closca sa fie pentru noi" izvor de nestricaciune, dar de sfintenie, dezlegare de pacate, vindecare de boli, diavolilor pieire, indepartare puterilor celor potrivnice, plina de putere ingereasca."Sa ne ajute sa ne curatim de pacate, sa fim sanatosi,sa fim mai buni,  sa avem mai mult chipul lui Dumnezeu rasfrant in inima noastra.



M-am dus langa sfantul Gheorghe!Stiti ca sfantul Gheorghe este speranta mea cea mare pentru Grig si neamul meu tot! Parintele ne stropise voiniceste pe toti.Eram atat de uda incat as fi putut sa storc baticul si haina!Dar eram atat de fericita!Atat de bucuroasa ca am mai trait  o zi sfanta de Boboteaza!
Am mers in fuga si mi-am luat bagajul din chilie si apa sfintita...maicutele mergeau deja  la trapeza sa puna pentru pelerini, mancarea  pregatita de noi in farfurii.Zambeau fericite! Si eu le-am zambit fotografiindu-le in fuga, sa le am in amintire clara pana cand voi reveni la Closca!Curand, maicuta, curand! Cu voia lui Dumnezeu!

PS Dedic aceste postari despre Schitul Closca celor care din diverse pricini nu au putut sa fie acolo, cu noi, in mod deosebit Anei care e atat de departe si totusi in inima noastra, dar si celor care incep sa prinda drag de schitul Closca . Am scris cu drag, cu mare drag...

6 comentarii:

  1. Multumim pentru prezentarea slujbei, pentru mine care nu am participat anul acesta a fost o mangaiere ca am putut citi despre Boboteaza si agheasma mare , care ne para de toate relele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bucuria voastra ma rasplateste mai mult decat merit.Chiar a fost minunat!

      Ștergere
  2. Multumim ! Multumim! Multumim!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucura orice comentariu deci si eu...multumesc, multumesc, multumesc!

      Ștergere
  3. Sa fii binecuvantata pt bucuriile aduse in casele noastre,a celor care nu putem participa totdeauna la sfintele slujbe ale avei Leontie,slava Domnului pt toate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, parintele si maica stareta merita toate multumirile noastre. Rugaciunile lor tin lumea!Si noi stim asta!

      Ștergere