joi, 9 mai 2013

Marturii despre Iisus Hristos


SCRISOAREA RAPORT A LUI PUBLIUS SENTULUS
proconsul, functionar roman in regiunea Tigrului si Sidonului,
catre imparatul Roman TIBERIU

“Majestatii Voastre si stimatului Senat al Romei;
Din partea Senatorului Sentulus Publius proconsul, salutare!

Am aflat ca doriti sa stiti cele ce acum vi le comunic prin aceasta scrisoare: traieste aici un om care se bucura de mare faima, anume Iisus Hristos.

Poporul il numeste “Profet al Adevarului”, iar ucenicii zic ca este Fiul lui Dumnezeu, cel ce a facut cerul si pamantul si toate cele ce au fost si vor mai exista in univers!
?i-ntr-adevar, imparate, in fiecare zi se aud minuni din partea acestui Iisus Hristos.

Printr-un singur cuvant, el da viata mortilor si sanatate bolnavilor. Este de statura mijlocie si de o frumusete fara seaman, uimitoare, si seamana cu mama lui care este cea mai frumoasa femeie din lume.

Parul sau este ca aluna coapta si ii coboara pana la umeri: se imparte in doua prin mijlocul capului, dupa obiceiul locuitorilor din orasul Nazaret.
Fruntea lui este lata, exprimand inocenta si liniste. Nicio pata, sau zbarcitura, nu se vede pe fata lui putin rumena. Nasul drept, buzele subtiri, expresia nobila, nu prezinta niciun argument pentru vreo critica logica, iar barba sa bogata, si de aceeasi culoare cu parul, este lunga si se desparte in doua prin mijloc.

Ochii sai sunt albastri-vineti, blanzi si senini. Privirea lui este insa asa mareata, incat insufla respect tuturor celor care il privesc si care se vad siliti sa-l iubeasca si sa se teama de el.
Lumina revarsata de fata lui, este ca lumina soarelui, asa incat este cu neputinta a o privi cineva mai indelung. Inspira teama acea lucire.

Cand insa povatuieste si sfatuieste, face aceasta plangand si atrage iubirea si respectul ascultatorilor.
Se asigura ca niciodata nu a ras, dar ochii lui vesnic lacrimeaza.
Bratele si mainile lui sunt foarte frumoase. Este foarte placut cand vorbeste, dar foarte rar iese in lume.

Cat despre invatatura, el atrage atentia intregului Ierusalim.
Cunoaste perfect toate stiintele, fara a fi studiat vreuna.
Calatoreste descult, sau incaltat in sandale romane si cu capul descoperit.
Se vorbeste pe aici ca asemenea om nu s-a mai vazut pana acum prin partile acestea.
Multi iudei il cosidera chiar ca Dumnezeu; altii il denunta ca lucreaza contra legilor Majestatii Voastre. Ma revolt foarte contra acestor iudei pizmasi.

Omul acesta nu a cauzat nicio nemultumire niciunui om, niciodata.

Scrisa la Ierusalim, Grupul X, luna a IX-a,
Al Majestatii Voastre,
prea smerit si supus servitor:
PUBLIUS SENTULUS
Proconsul

NOTA: Scrisoarea fost descoperita in Anglia, intr-o biblioteca particulara, in jurul anului 1865. A fost publicata initial intr-un cotidian englez, apoi intr-o revista bulgara cu titlul „Nova svetlina izraveslovie”, de unde a ajuns sa fie tradusa, in scurt timp, si in limba romana. Marturii despre Hristos (scrisoare publicata cu binecuvantarea PS Parinte Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului) – culegere text Istrate Iordan

sursa:http://www.lacasuriortodoxe.ro/cuvant/2648-1-marturii-despre-hristos-scrisoarea-raport-a-lui-publius-sentulus-catre-imparatul-roman-tiberiu.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu