miercuri, 22 mai 2013

Dupa aniversare


Ziua de ieri este o zi din care eu am invatat multe. Am invatat ca nu e corect sa te gandesti doar la tine si sa inchizi telefonul celor care isi rup din minutele lor si gandindu-se la tine iti spun vorbe  frumoase, alese, cand ai evenimente in viata ta. Nu e crestineste sa intorci spatele celor care vor sa-ti vorbeasca si sa-ti arate acea scanteie de blandete , de sensibilitate pe care fiecare om o are in el.Sigur, esti suparat, esti distrus de necazuri, pare ca nimeni nu te intelege, e cert ca oamenii nu stiu totdeauna ce vorbe sa spuna, cum sa exprime corect sentimentele lor, sau nu stiu ce anume iti doresti tu si atunci pot fi urari nepotrivitetie, dar nu-i nimic, conteaza doar intentia celui care felicita. Pana la urma pe undeva e vorba si de educatie, de gradul de cultura al fiecaruia si nu trebuie sa ne deranjeze ca unii au mai putina scoala. Atata stiu ei sa spuna! Sau unii au parerea ca ei in situatia ta s-ar descurca mai bine. Imi amintesc, dupa moartea lui Grig, cu vocea sfasiata am zis unei doamne:
-Nu pot, nu pot sa traiesc fara Grig! Nu stiu sa ma descurc fara el.
Si ea mi-a raspuns cu siguranta:
-A, eu, draga, m-as descurca perfect fara sotul meu!
Am ras mai apoi. Adevarul e ca nici ea, acea doamna nu s-ar descurca din prima prea bine fara sotul ei. Adevarul e ca pana si cei care traiesc in scandal permanent si in certuri, invata sa depinda unii de altii si dependenta aceasta are mii de radacini si multe sunt ale raului.Stiu acum ca nu trebuie sa iubim pe nimeni mai mult decat pe Dumnezeu! Dar mai stiu ca in fiecare chip trebuie sa vedem scanteia din chipul lui Dumnezeu si sa gandim ca  dincolo de ceea ce vedem si lumeste nu ne place e ceva ce duhovniceste e  exact ceea ce Dumnezeu  a randuit sa stea in fata noastra. Sunt incercari pe care le vom trece, daca ne vom aminti mereu cuvintele evanghelice: 

9. Dragostea să fie nefăţarnică. Urâţi răul, alipiţi-vă de bine.

10. În iubire frăţească, unii pe alţii iubiţi-vă; în cinste, unii altora daţi-vă întâietate.

11. La sârguinţă, nu pregetaţi; cu duhul fiţi fierbinţi; Domnului slujiţi.

12. Bucuraţi-vă în nădejde; în suferinţă fiţi răbdători; la rugăciune stăruiţi.

13. Faceţi-vă părtaşi la trebuinţele sfinţilor, iubirea de străini urmând.
14. Binecuvântaţi pe cei ce vă prigonesc, binecuvântaţi-i şi nu-i blestemaţi.
15. Bucuraţi-vă cu cei ce se bucură; plângeţi cu cei ce plâng.
16. Cugetaţi acelaşi lucru unii pentru alţii; nu cugetaţi la cele înalte, ci lăsaţi-vă duşi de spre cele smerite. Nu vă socotiţi voi înşivă înţelepţi.
17. Nu răsplătiţi nimănui răul cu rău. Purtaţi grijă de cele bune înaintea tuturor oamenilor.
18. Dacă se poate, pe cât stă în puterea voastră, trăiţi în bună pace cu toţi oamenii.
19. Nu vă răzbunaţi singuri, iubiţilor, ci lăsaţi loc mâniei (lui Dumnezeu), căci scris este: "A Mea este răzbunarea; Eu voi răsplăti, zice Domnul".
20. Deci, dacă vrăjmaşul tău este flămând, dă-i de mâncare; dacă îi este sete, dă-i să bea, căci, făcând acestea, vei grămădi cărbuni de foc pe capul lui.
21. Nu te lăsa biruit de rău, ci biruieşte răul cu binele.
(Epistola catre Roamni a sfantului Apostol Pavel cap 12/9-21)
Ati retinut? Nu va socotiti intelepti!Si haideti sa va spun parerea mea despre inteligenta. Oricat de inteligent ar fi un individ, daca nu are in el credinta, stiinta lui e fada, lipseste acea scanteie care da nastere artificiilor! ."Aratarea cuvintelorTale lumineaza si intelepteste pe prunci"spune David in Psalmul 118.Am cunoscut oameni care au urcat munti de trepte spre desavarsire intelectuala, profesionala...au ajuns pe domeniile care ii pasionau desavarsiti! Dar langa ei nu am intalnit linistea de langa Raisa, femeia din biserica mea, cu maini batatorite de munca si  urme de pamant negru sub unghii care permanent face ceva pentru altul si care ieri seara m-a sunat de undeva de la "tara" ca sa-mi spuna si ea La multi ani si sa-mi multumeasca iar ca am imprumutat-o intr-o zi cu niste bani, pana la venirea pensiei, ca sa cumpere niste puisori, nu pentru ea, ci pentru  o alta femeie din satul ei de nastere.Da, ati inteles, nu pentru ea! Pentru altul!
Bucurati-va cu cei care se bucura!E atat de frumos sa ai langa tine oameni la bucurie! Pana la urma , pana la un punct doamna Florentina Loredana Dalian are dreptate citandu-l pe Balzac,care spune"in marile bucurii , ca si in marile dureri omul e  intodeauna singur" pentru ca oricat te-ar iubi cineva nu poarta inima ta in pieptul lui, dar eu care am trait si mari nenorociri dar si mari bucurii, pot spune ca prezenta oamenilor  in viata mea mi-a facut mai mult bine decat rau si plangand in bratele lor, necazul meu a  avut exact acea miime care l-a facut suportabil ca inima sa bata mai departe, iar in bucurie, rasul oamenilor si privirea lor binevoitoare mi-a inmultit bucuria.
Si haideti iar cateva amintiri dragi de ieri. 






















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu