duminică, 12 mai 2013

Are deja nume:el este Andrei-Iacob


Dupa ce am botezat-o pe Daria, discutam deseori cu o doamna mai tanara si deosebit de draguta despre cat de minunat este un copil nou nascut, ce inflorire extraordinara aduce tuturor celor din preajma lui, iar doamna imi marturisea ca duhovnicul o sfatuia in repetate randuri sa mai dea nastere cel putin inca unui copil.Imi amintesc ca i-am zis:
-Haideti, doamna, ca noi suntem gata sa-l botezam si pe el! 
Copilul acela s-a nascut anul acesta, in ultima saptamana din Postul Mare .Pe 30 aprilie.In ziua in care il praznuim pe Sfantul apostol Iacob, fratele Sfantului apostol Ioan, fii lui Zevedeu.De luni de zile, familia mi-a propus sa fiu nasa copilului care urma sa se nasca.In mod firesc am acceptat, chiar cu mare bucurie! 
Am luat binecuvantare de la duhovnicul nostru comun pentru nume si dupa ceva discutii in care parintele ne-a cerut ca pruncul sa poarte numele unui sfant mare pe care sa-l cinsteasca si sa aibe astfel doua zile de nastere in cursul anului si m-a atentionat ca a cere ca pruncul sa poarte numele fiului meu e o dovada de egoism(apoi am explicat ca alegerea numelui de Andrei e numai a parintilor, fara sa aibe legatura cu numele baiatului meu) , tatal a declarat civil copilul cu numele de Andrei-Iacob.Ieri copilul a fost externat din spital si astazi parintii si fratele mai mare  l-au adus la biserica pentru a i-se pune numele!  
Nu am facut acest lucru nici la copii mei si desi am cinci fini botezati de mine, singura careia i-s-au facut acestea e Daria si acum cel mic, abia nascut!
Vreau de aceea sa scriu despre acest lucru. Deci!
Sfantul Simeon al Tesalonicului mentioneaza: „In ziua a opta se aduce pruncul lui Dumnezeu inaintea usilor bisericii, caci nu este inca sfintit prin botez, si preotul il insemneaza pe acesta (prima insemnare se facea in ziua nasterii), la frunte, la gura si la piept si-i da lui nume prin rugaciune sfanta, nume pe care nu-l aveau cei nascuti, cu care se si boteaza, caci aceasta s-a facut si Domnului, in ziua a opta a fost taiat imprejur si a primit numele Iisus… Caci, in ziua a opta, pruncul primeste si numele, ca si Mantuitorul, Care a fost numit cu numele Mantuitor, Iisus. Este pecetluit cu rugaciune sfanta, ca sa fie adus Domnului si insemnat cu semnul crucii la frunte, pentru minte, la gura, pentru cuvant si suflare si la inima pentru puterea vietuirii, scris in cartea vietii, prin punerea numelui, apoi se inapoiaza mamei”(Dialoguri, cap. 59-60).
Deci, astazi, pruncul nostru drag, a fost adus la biserica, primit de catre intreaga comunitate cu bucurie, amintindu-ne zilele cand ii cautam scaun mamei sale si o asezam pe el la slujbe...

 Si Parintele l-a primit cu mare bucurie pe copil ...si s-a rugat pentru el zicând: Binecuvântat este Dumnezeul nostru…, Sfinte Dumnezeule…, Preasfântă Treime…, Tatăl nostru…, Că a Ta este împărăţia….



Apoi troparul zilei  însemnând pe prunc la frunte, la gură, la piept şi, binecuvântându‑l,a zis rugăciunea aceasta:

Domnului să ne rugăm.

Doamne, Dumnezeul nostru, Ţie ne rugăm şi pe Tine Te chemăm, să se însemneze lumina feţei Tale peste robul Tău acesta Andrei Iacob şi să se însemneze Crucea Unuia‑Născut Fiului Tău în inima şi în cugetul lui, ca să fugă de deşertăciunea lumii şi de toată vicleana uneltire a vrăjmaşului şi să urmeze poruncile Tale. Şi dă, Doamne, ca numele Tău cel sfânt să rămână nelepădat de dânsul, când se va uni, la vremea cuvenită, cu Biserica Ta cea sfântă, desăvârşindu‑se prin înfricoşătoarele Taine ale Hristosului Tău; ca, după poruncile Tale vieţuind şi păzind pecetea nestricată, să dobândească fericirea celor aleşi în împărăţia Ta. Cu harul şi cu iubirea de oameni a Unuia‑Născut Fiului Tău, cu Care eşti binecuvântat, cu Preasfântul şi Bunul şi de viaţă Făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Apoi luând pruncul în mâini, a stat  înaintea icoanei Maicii Domnului şi  a facut chipul crucii cu copilul , zicând acest

Tropar, glasul 1:

Bucură‑te, ceea ce eşti plină de dar, Născătoare de Dumnezeu, Fecioară, căci din tine a răsărit Soarele dreptăţii, Hristos Dumnezeul nostru, luminând pe cei din întuneric. Veseleşte‑te şi tu, bătrânule drepte, cel ce ai primit în braţe pe Mântuitorul sufletelor noastre, Care ne‑a dăruit nouă şi învierea.

Condac, glasul 1:

Cel ce ai sfinţit pântecele Fecioarei cu naşterea Ta şi ai binecuvântat mâinile lui Simeon, precum se cuvenea, întâmpinând şi acum, mântuieşte‑ne pe noi, Hristoase Dumnezeule; împacă lumea în războaie şi întăreşte poporul nostru, pe care l‑ai iubit, Unule, Iubitorule de oameni.

Desigur, nu pot sa reproduc tot ce s-a spus si s-a cantat! Dar momentele au fost de o mare emotie!
Copilul  a fost 
insemnat cu semnul crucii la frunte, pentru minte, la gura, pentru cuvant si suflare si la inima pentru puterea vietuirii, scris in cartea vietii.


Desigur , am plans si pot sa spun gandul meu din momentul rugaciunilor, ca acest copil atat de dulce sa fie si  al meu si Dincolo .Si mai ales sa ne mantuim...
Sa se implineasca intocmai rugaciunile Parintelui care l-a ajutat sa se nasca.Sa-i cinsteasca pe parintii lui  si sa-i multumeasca mereu lui Dumnezeu pentru minunata lui familie, pentru fratele care e hotarat sa-l invete toate acele lucruri pe care el deja le stie si sa-l apere!
Andrei -Iacob, are toate sansele sa fie un copil fericit si sigur va fi.Iar noi, ii multumim lui Dumnezeu pentru minunea nasterii lui si eu ma consider nevrednica sa-l botez.Ii voi sta insa alaturi fiului meu la botez, dupa randuiala, nasul trebuie sa fie tot un baiat. Si voi inmulti rugaciunea pentru el.Spre slava lui Dumnezeu, caruia i-se cuvine lauda.





















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu