luni, 4 februarie 2013

Am revenit

Am lipsit catva timp.Nu am avut nici timp si nici putere sa scriu.
In toate zilele in care merg la sfanta liturghie si e ori foarte devreme, ori foarte frig si e mai greu, imi spun ca trebuie sa fiu bucuroasa ca merg, pentru ca vor fi si zile in care nu voi putea ajunge si atunci imi  va fi si mai greu
Asa si acum.Am sa scriu, pentru ca vor fi si zile cand nu voi putea sa o fac.
A fost inmormantarea lui Mihnea.Famila si prietenii l-au condus cu eleganta pe ultimul lui drum.Tanar, frumos, princiar...
Dar cel mai important a fost ca s-au strans langa el preoti care l-au rugat pe Dumnezeu sa-i daruiasca iertare de pacate si sa-l primeasca in imparatia Sa.
Sfânta Evanghelie de la Ioan(V, 24‑30)
" Zis‑a Domnul către iudeii care veniseră la Dânsul: Adevărat, adevărat zic vouă: Cel ce ascultă cuvântul Meu şi crede în Cel care M‑a trimis pe Mine are viaţă veşnică şi la judecată nu va veni, ci s‑a mutat din moarte la viaţă. Adevărat, adevărat zic vouă, că vine ceasul şi acum este, când morţii vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu şi care vor auzi vor învia. Căci precum Tatăl are viaţă în Sine, aşa I‑a dat şi Fiului să aibă viaţă în Sine; şi I‑a dat Lui putere să facă judecată, pentru că este Fiul Omului. Nu vă miraţi de aceasta, căci vine ceasul în care toţi cei din morminte vor auzi glasul Lui; şi vor ieşi cei care au făcut cele bune, spre învierea vieţii, iar cei care au făcut cele rele, spre învierea osândirii. Eu nu pot să fac de la Mine nimic; precum aud, judec; dar judecata Mea este dreaptă, pentru că nu caut voia Mea, ci voia Tatălui Meu, Care M‑a trimis."

A fost Intampinarea Domnului.O sarbatoare pe care o iubesc nespus de mult,dar pe care era cat pe ce sa o ratez, preocupata de inmormantare.Am trait sfanta liturghie in biserica de langa capela in care era Mihnea, multumindu-i lui Dumnezeu pentru darurile sale si neintreband"de ce, Doamne?"Nu am intrebat nici macar la inmormantarea lui Grig.Am stiu atunci ca in viata noastra erau multe lucruri gresite si ca Dumnezeu ne vorbea dupa anii intregi in care ne lasase asa cum am vrut.

Acum stiam acel lucru pe care lumea mi-l spunea din rutina la moartea lui Grig, pentru ca asa il preluasera si ei de la altii,nu pentru ca fiind credinciosi si induhovniciti il stiau ei, ca experienta proprie, acum stiam ca Dumnezeu chiar l-a iubit pe Mihnea. Suferinta lui s-a sfarsit si el a pasit Dincolo.Chipul lui luminos pastra parca bucuria celui care vazuse ceva extraordinar.Si eu cred ca el vazuse ingerii asa cum sunt zugraviti de sfantul Andrei Rubliov.

Priviti cat este de frumos!Pe fundal asemenea unui Palat, cortul lui Avraam si chiar in mijloc stejarul lui Mamvri, amintind pomul vietii, dar si lemnul crucii pe care El urma sa fie rastignit.
Sfanta Treime - Andrei Rubliov


Ingerii supli, inalti,masura trupului fiind dubla decat in toate reprezentariile iconografice, aripile lor si culorile transparente parca arata imaterialitatea si lipsa greutatii.Se afla in repaus si pana si noi privindu-i traim pacea suprema a lui Dumnezeu.

Miscarea porneste de la piciorul stang al ingerului din dreapta si continua in aplecarea capului sau, trece la ingerul din mijloc si se prelungeste, de-a lungul ingerului din stanga, pana la picioare. Fiecare inger poarta un sceptru vertical, simbol al aspiratiei celor pamantesti catre cele ceresti. Sceptrele sunt insemnul aceleiasi puteri imparatesti pentru fiecare.Cei trei ingeri vorbesc si totul in atitudinea lor arata pacea si iubirea.Grupati in jurul Potirului sfant in care se afla Mielul dumnezeiesc ne arata de veacuri calea mantuirii noastre.
Icoana este plina de simboluri pe care de secole oamenii incearca sa le descifreze:masa dreptunchiulara, colturile ei facand trimitere la cei patru  evanghelisti, pomul vietii care strabate masa, radacinile ajungand pana in pamant, trecand prin insasi potir,cercurile perfecte semn al vesniciei dumnezeiesti...

Din icoana porneste o chemare puternica: "Fiti una, asa cum Eu si Tatal una suntem". 

Specialistii si iubitorii acestei icoane au cautat sa afle cine sunt cele trei ipostasuri si interpretarile sunt diferite.
Unii au cautat sa identifice cele trei ipostasuri fie pornind de la canoanele traditionale, fie de la o exegeza patristica. Dar, de fiecare data, s-a ajuns la interpretari diferite.
Personal prefer interpretarea data de Gabriel Bunge  : Troița lui Rubliov, deși păstrează linia dominantă a tipului angelologic ce insistă pe egalitatea celor trei Îngeri, reține centralitatea Hristologică și comentariul implicit euharistic: „aflat în centrul imaginii și arătând cu mâna dreaptă spre potirul jertfei Sale, Fiul Îl roagă din priviri și cu plecarea supusă a capului pe Tatăl aflat în dreapta Sa să trimită în lume pe Duhul Sfânt aflat în stânga Sa. Plecându-și și El supus capul spre Tatăl, Duhul Sfânt Își manifestă astfel disponibilitatea de a desăvârși opera Sa mântuitoare și revelarea Treimii” . Acest Duh Sfânt nu este doar o putere a lui Dumnezeu, ci chiar cea de-a treia Persoană: „El este acel «Mângâietor» (Paraclet) Care rămâne, Care Se șterge atât de mult în Fiul, fără însă să se amestece cu El ca Persoană, încât Hristos îl poate desemna ca drept «Celălalt Mângâietor», un „al doilea” Paraclet, pe Care Îl cere și Îl dobândește de la Tatăl în locul Său”. 
Stiu ca Mihnea a vazut aceasta icoana inainte.Eu insami i-am daruit-o dupa intoarcerea mea din Ucraina.Le-am cumparat-o de acolo, asa cum am facut-o pentru copii mei.Este icoana pe care o iubesc cel mai mult, este ceea ce imi doresc sa vad cand voi trece Dincolo.Din zambetul lui Mihnea si seninatatea pe care o avea, chiar cand am pus-o pe Ema sa-i acopere fata, sunt incredintata ca el a vazut Troita si a plecat fericit spre Acasa.
Poate a fost prea devreme, poate a fost prea dureros, dar in toate a fost iubirea aceea mare pe care Dumnezeu o poarta tuturor si cred, da, eu cred, ca Mihnea a fost un vas ales si tocmai aceasta a facut ca timpul lui pamantesc sa fie scurt.
Din insasi randuiala lui Dumnezeu, inmormantarea lui a fost in acest praznic Intampinarea Domnului, ceea ce este iar o mare binecuvantare.Ma rog, ca toate aceste lucruri sa o ajute pe Ema sa ridice capul spre Dumnezeu, si rugaciunea ei pentru Mihnea sa fie desi cu lacrimi, plina de speranta.
Dumnezeu sa-i randuiasca lui Mihnea-Nicolae un Rai frumos!Si sa ne intalnim iarasi!



  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu