marți, 31 iulie 2012

Postul Adormirii Maicii Domnului

M-am informat: abia in anul 1166, sfantul Sinod de la Constantinopol a hotarat ca durata postului Adormirii Maicii Domnului sa fie de 15 zile, sa inceapa la 1 august si sa se sfarseasca la 15 august. Este un post aspru, mai putin aspru decat Postul Pastelui, dar mai aspru decat postul Nasterii Domnului si al Sfintilor Apostoli, Petru si Pavel. Se posteste asa:

-lunea, miercurea si vinerea se ajuneaza pana la Ceasurile IX cand se mananca mancare uscata(fructe uscate probabil);
-marti si joi se consuma legume fierte fara untdelemn;
-sambata si duminica se dezleaga la ulei si vin;

La sarbatoarea Schimbarii la fata se dezleaga la ulei, peste, vin, indiferent in ce zi cade. Se citesc zilnic in manastiri cele doua paraclise ale Maicii Domnului...Si se citeste si aceasta rugaciune:

"Dumnezeul nostru, nadejdea tuturor marginilor pamantului si a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai inainte ai tocmit, prin Legea Ta cea Veche si cea Noua, aceste zile de post, la care ne-ai invrednicit sa ajungem acum, pe Tine Te laudam si Tie ne rugam: intareste-ne cu puterea Ta, ca sa ne nevoim intru ele cu sarguinta, spre marirea numelui Tau celui sfant si spre iertarea pacatelor noastre, spre omorarea patimilor si biruinta asupra pacatului,- ca impreuna cu Tine rastignindu-ne si ingropandu-ne, sa ne ridicam din faptele cele moarte si sa petrecem cu buna placere inaintea Ta intru toate zilele vietii noastre. Ca Tie se cuvine a ne milui si a ne mantui pe noi, Hristoase-Dumnezeule, si Tie slava inaltam, impreuna si Celui fara de inceput al Tau Parinte, si Preasfantului si bunului si de viata facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin."

Sa ne straduim, dupa puteri, dar asta inseamna, spune sfantul Teofan Zavoratul, din toate puterile, sa fim mai buni, mai milostivi, mai aplecati in judecarea pacatelor noastre si nu ale altora... sa ne rugam mai mult pentru altii... si Maica Domnului se va milostivi de noi. Post usor cu multe bucurii duhovnicesti tuturor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu