marți, 31 iulie 2012

Manastirea Dealu

"Si cazu trupul lui cel frumos ca un copaciu", spune cronicarul despre Mihail Viteazul. A murit incercand, asa cum i-a fost viata, sa lupte pana in ultima clipa, ''Ba" i-a fost ultimul cuvant la cererea miseleasca "Da-te prins!", dar Mihai Viteazul nu putea fi prins de nimeni, pentru ca el este mai mult decat un voievod roman, el este sufletul romanesc insetat de iubirea de unire a neamului nostru. Si poate de aceea Dumnezeu a randuit ca cinstitul lui cap, "chivotul acela sfant al celor mai mari ganduri romanesti", dupa cum spune Nicolae Iorga, sa-si afle odihna intr-o manastire de care era legat din timpul zbuciumatei lui vieti, Manastirea Dealu. Pe lespedea sa de piatră stă scris: "Aici zace cinstitul și raposatul capul crestinului Mihail, Marele Voievod, ce au fost domn al Tarii Romanesti si Ardealului si Moldovei." In curte te intampina pe cal, privind cu hotarare departarile. Scut al crestinatatii.

Am fost la manastirea Dealu duminica, 29 iulie 2012, ziua referendumului si ma gandeam privind sarcofagul in care se afla capul voievodului, la cat de dezbinati suntem ca romani si cat de mult rau ne facem unii altora, fara sa ne gandim ca cel mai bun lucru ar fi un consens national pentru a scoate tara din necaz, consens macar pe marile probleme cele de educatie si sanatate...

Manastirea Dealu, renascuta a zecea oara din cenusa vremurilor, te primeste in haine de sarbatoare. Totul in ea este dantelarie de piatra amintind frumos de Cozia, un brau de impletituri inconjoara biserica, arcadele superioare dandu-i un aer regal. Linia avantata spre cer a cladirii se opreste parca in cele trei turle, una mare si doua mici, imbracate in vesminte noi de catre patriarhul Iustinian.

Iar ceea ce te asteapta in interior este ceva ce te retine, cum putine locuri reusesc sa o faca. Este la manastirea Dealul imbratisarea sfintilor zugraviti in mare parte de parintele Sofian Boghiu intre anii 1984-1989 in stil noebizantin. Deasupra mormatului lui Radu cel Mare, o fresca il arata pe domnitor in mormant plin de bube, iar deasupra mormantului sfantul Nifon sfinteste apa dintr-o cristelnita la rugaciunile sfantului Neagoe Basarab pentru iertarea pacatelor lui Radu cel Mare. Lectii de istorie si de credinta a neamului nostru.

Ocrotitorul manastirii este in mod cert Sfantul Nicolae, pe care il vedem intampinandu-ne si in mozaicul de deasupra intrarii in biserica, dar si in pronaos. Scene cu salvarea de la prostitutie a celor trei tinere, potolirea furtunii pe mare, salvarea celor trei oameni nevinovati de la moarte... in naos, deasupra intrarii, in fresca sfantul Nicolae, incadrat de sfantul Nifon si sfantul Calinic, pe scaun arhieresc ne spune peste timpuri, actual inca: ''Fericiti cei milostivi ca aceia se vor milui." Pe catapeteasma in marime naturala , zugravit in picioare purtand omofor vernil, dulce, peste vesmantul grena auriu, Sfantul Nicolae ne binecuvinteaza cu iubire si seninatate. Putine biserici cinstesc atat de mult pe sfantul ocrotitor al locului asa cum o face Manastirea Dealu si este in cistirea aceasta doar semn dumnezeiesc de cinstire.

Maica Domnului in icoana imparateasca, Maica Domnului pe catapeteasma, Maica Domnului cu pruncul din absida inconjurata de serafimi...Iisus Hristos Pantocrator veghind permanent peste noi... Minunat, greu de povestit in cuvinte!

M-am despartit greu de Manastire, recunosc ca m-am intors sa mai privesc o data totul, dorind sa-mi intiparesc dulceata picturii parintelui Sofian...In curte, trandafirii galbeni urcati pe arcuri din lemn lacuit erau parca ofrande pentru sfinti si pentru Maica Domnului si pentru dulcele nostru Domn...Peste dealuri si acum dupa mai bine de 400 de ani de la moartea martirica a domnitorului Mihai Viteazul, inca se aude intrebarea retorica:

Auzit-ati de- un oltean
De-un oltean, de-un craiovean
Ce nu-i pasă de sultan?

Auzit-aţi de-un viteaz
Care veşnic şade treaz
Cât e ţara la necaz?

Auzit-aţi de un Mihai
Ce sare pe şapte cai
De strigă Stambulul vai?

El e Domnul cel vestit
Care-n lume a venit
Pe luptat şi biruit.

Si cred ca poporul nostru inca mai spera, chiar si in ziua referendumului pentru demiterea presedintelui, ca Dumnezeu sa ne mai daruiasca un domn ca el! Eu ma rog pentru asta! Amin!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu